open-navfaktor-logo
search
Jednostavno
Vrijeme je za pripremu sirupa od borovih iglica: Domaći lijek kojim ćete otjerati prehladu
Izuzetno djelotvoran sirup od borovih iglica možete napraviti sami, a pravo je vrijeme za njihovo branje.
17.05.2021. u 21:48
get url
text

Borove iglice imaju ljekovito svojstvo a i sirup će se svidjeti i najmlađima zbog svog izuzetnog okusa.

Ovaj napitak odličan je za pripremu za zimu, sprečavanje prehlade i drugih zdravstvenih teškoća, a odličan je za probleme sa disajnim traktom.

Svaki dan po dvije kašikice ovog sirupa dajite svojim mališanima i "tjerajte" prehladu.

Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima, a također i pomoći u liječenju istih zbog regenerativnih sposobnosti kolagena.

Borove iglice također sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje te tako izbacivanje sekreta iz disajnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a može pomoći i u ublažavanju simptoma astme.

Visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju kao antioksidansi blagotvorno djeluju na zdravlje očiju, sprečavajući pojavu mrene i degeneraciju makule, što su najčešći problemi vida u starijoj životnoj dobi.

Vitamin A važan je i u očuvanju zdravlja kože jer njegova antioksidativna svojstva uništavaju štetne slobodne radikale te ubrzavaju regeneraciju stanica kože, zbog čega proizvodi od borovih iglica mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.

Brza i jednostavna priprema

Najbolje je da borove iglice naberete u šumi, na planini i daleko od zagađenja. Pored borovih iglica možete brati i jelu i smreku.

Najčešće se beru od marta do juna, a sirup se priprema veoma jednostavno.

U čistu staklenu teglu stavite malo šećera, zatim prekrijte tek ubranim iglicama, opet prekrijte šećerom pa tako do vrha slažite "red" šećera pa "red" borovih iglica s tim da na vrhu, zadnji sloj treba biti šećer. 

Zatvorenu staklenku držite na suncu dok se sav šećer ne otopi, otprilike oko 40 dana. Ovakav sirup priprema se odmah nakon branja mladih iglica, u proljetnim mjesecima, a nakon pripreme čuva se u frižideru.

Umjesto šećera može se stavljati i med, ali i dodati kriške limuna.

Teglu nemojte otvarati sve dok sirup nije gotov, a zatim ga procijedite kroz gazu i držite ga u čistim flašicama sa poklopcem, najbolje staklenim.

Kombinovanje sa medom

Ako ga pripremate sa medom, nemojte ga davati djeci mlađoj od godinu dana.

Također, nemojte sirup stavljati u vrući čaj jer će većina ljekovitih eteričnih ulja izgubiti svojstva. Najbolje ga je uzimati samog, dvije, tri kašike na dan. Neće škoditi i ako uzmete više, naročito ako vas muči jači kašalj. 

Trudnice ne smiju koristiti proizvode od borovih iglica ili drugih zimzelenih biljaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.