Početkom protekle sedmice zabilježen je vrhunac toplotnog vala. Iako su izmjerene izuzetno visoke temperature, do 41 stepen, primjera radi u Mostaru, historijski rekordi za august ipak nisu nadmašeni. Od utorka poslijepodne, vrućine su popustile, navodi se u agrometeorološkom pregledu za period 12.–18. august. 

Temperature  su se spustile i 10-tak stepeni niže u odnosu na početak perioda, i tako vratile u okvire klimatoloških prosjeka ili nešto ispod. U većem dijelu zemlje u utorak i srijedu (13. i 14. augusta) zabilježene su padavine, u centralnim dijelovima do 35 mm, na zapadu i sjeveru zemlje od 10 do 20 mm dok su na jugu zemlje padavine izostale ili su bile zanemarljivo male, do 1 mm.  Stanje vlažnosti tla malo je popravljeno prispjelim padavinama, iako nedovoljno, osobito na sjeverozapadu zemlje.

Prema prognozama, pretežno sunčano, i sve toplije, od nedjelje i vruće zadržat će se do srijede,  21. augusta, kada se očekuje porast oblačnosti i pojava kiše i pljuskova ponegdje i lokalnih nepogoda, naročito u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se u rasponu od 13 do 17 stepeni, na jugu zemlje do 22, a  najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 stepena. Umjereno toplo i sunčano vrijeme  uz povoljnu vlažnost tla odgovarat će voću, vinovoj lozi te ratarskim usjevima koji se nalaze u završnim fazama zrenja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

Uslovi vlažnosti procijenjeni prema Standardiziranom indeksu padavina (SPI) u posljednjih 30 dana pokazuju da u većem dijelu zemlje na dan 15. augusta preovladavaju normalni uslovi vlažnosti, izuzev Hercegovine gdje je vlažnost malo povećana i zapada, sjeverozapada i sjeveroistoka zemlje gdje su uslovi sušni do umjereno sušni.