open-navfaktor-logo
search
Najavio novu eru
Vrijednost turske lire u porastu nakon Erdoganovih izjava o ekonomiji
Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru bilježi nagli pad nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas najavio novu eru u ekonomiji te zemlje i bolje uvjete za investitore.
11.11.2020. u 15:23
get url
text

Erdogan je u obraćanju parlamentarnom klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) danas u Ankari govorio o novim mjerama i smjernicama koje se odnose na nove ekonomske politike te zemlje, a koje nude brojne prilike međunarodnim investitorima.

Njegove izjave izazvale su pozitivne trendove na berzama i rast vrijednosti valute te zemlje.

BIST indeks Istanbulske berze jutros je iznosio 1.258, a nedugo nakon Erdoganovog govora skočio je na najviši nivo ikada, 1.266,26.

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru jutros je iznosila 8,2, a nakog Erdoganovih poruka vrijednost dolara u odnosu na tursku valutu je pala za tri posto, odnosno na 7,8747.

I vrijednost eura u odnosu na liru pada i trenutno iznosi 9,348, što je za tri posto manje od vrijednosti koju je imala prije Erdoganovog obraćanja u parlamentu.

Paralelno s rastom vrijednosti lire, pada vrijednost zlata, čiji gram trenutno iznosi 479,5 lira, što je za 2,4 posto manje od prethodne vrijednosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.