Zamjenica ambasadorice Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Petra Kochendörfer predala je ovu donaciju Snježani Brčkalo iz Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Koronavirus u smislu globalne pandemije ne preže pred granicama. Naš odgovor na ovu prijetnju, stoga, mora prevazilaziti granice, nošen idejom solidarnosti među zemljama i ljudima. Njemačka zato u teškim vremenima želi pomoći brzo i sa što većim brojem brzih testova - izjavila  je Kochendörfer.

Raspodjelu brzih testova do građana diljem BiH vršit će Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetske zdravstvene ustanove.

- Ova donacija predstavlja učinkovit odgovor na trenutnu korona-krizu i doprinijet će povećanju stope izlječenja u Bosni i Hercegovini. (...) Ministarstvo civilnih poslova zahvaljuje se Vladi SR Njemačke za vrijednu donaciju, koja doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti naših građana - rekla je Brčkalo. 

Kochendörfer je izrazila nadu da se ovom donacijom može učiniti dodatni korak ka ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa u BiH.

- Svi gajimo nadu da će se posredstvom vakcina ovaj virus pobijediti u cijelom svijetu  te da ćemo se moći vratiti svom normalnom životu od prije pandemije - poručila je Kochendörfer.

Ovom donacijom je obuhvaćeno 36.480 brzih testova tipa "Clinitest" firme Siemens u ukupnoj vrijednosti od  151.027,20 eura. U januaru 2021. godine Njemačka je donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara ukupne vrijednosti od 530.000 eura.

Osim toga, za tekuću godinu planirana je potpora mikro projektima u vezi s pandemijom u vrijednosti višoj od 150.000 eura, a uskoro će biti realizirana i primopredaja  6,5 miliona zaštitnih maski u vrijednosti od 4,4 miliona eura, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.