open-navfaktor-logo
search
Gigant u stečaju
Vrijedna imovina: Slijedi prodaja kojom se može uvezati staž za svih 700 radnika Konjuha Živinice
Dvije parcele u vlasništvu fabrike namještaja Konjuh u centru Živinica trebale bi ići na prodaju narednog mjeseca. Ukoliko prodaja imovine ove firme u stečaju bude uspješna, bit će osiguran novac za uvezivanje staža svih nekadašnjih radnika.
06.08.2022. u 21:43
get url
text
Konjuh Živinice

- Vrijednost jedne parcele je oko 900 hiljada KM, a vrijednost druge je veća od pet miliona KM. Prodaja je zakazana za 13. septembar. Dakle, radi se o minimalno šest miliona KM što bi bilo dovoljno novca za uvezivanje staža za oko 700 radnika - kaže za Faktor Mujo Gavranović, nekadašnji predsjednik sindikata radnika Konjuha.

Parcelu s početnom cijenom od oko 900 hiljada maraka, kako nezvanično saznajemo, trebao bi kupiti Grad Živinice i tu bi se gradila zgrada Policijske uprave, a novac je osiguralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

- Druga parcela je, prema prostornom planu Živinica, predviđena za gradnju velikog tržnog centra i ona košta više od pet miliona - navodi Gavranović.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, prema riječima Gavranovića, isplatila je novac potreban za uvezivanje staža i odlazak u penziju 14 bivših radnika Konjuha.

- Radi se o otprilike oko 170 hiljada maraka, koje nisu više od četiri mjeseca rasknjižene u Zavodu PIO i Poreznoj upravi BiH i ljudi još ne mogu ostvariti pravo na penziju. Da stvar bude gora, mi ne možemo opravdati utrošak tih sredstava, iako su uplaćena i možemo imati problema na narednom konkursu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije jer nije finalizirano uvezivanje staža - ističe Gavranović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.