- Vrijednost jedne parcele je oko 900 hiljada KM, a vrijednost druge je veća od pet miliona KM. Prodaja je zakazana za 13. septembar. Dakle, radi se o minimalno šest miliona KM što bi bilo dovoljno novca za uvezivanje staža za oko 700 radnika - kaže za Faktor Mujo Gavranović, nekadašnji predsjednik sindikata radnika Konjuha.

Parcelu s početnom cijenom od oko 900 hiljada maraka, kako nezvanično saznajemo, trebao bi kupiti Grad Živinice i tu bi se gradila zgrada Policijske uprave, a novac je osiguralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

- Druga parcela je, prema prostornom planu Živinica, predviđena za gradnju velikog tržnog centra i ona košta više od pet miliona - navodi Gavranović.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, prema riječima Gavranovića, isplatila je novac potreban za uvezivanje staža i odlazak u penziju 14 bivših radnika Konjuha.

- Radi se o otprilike oko 170 hiljada maraka, koje nisu više od četiri mjeseca rasknjižene u Zavodu PIO i Poreznoj upravi BiH i ljudi još ne mogu ostvariti pravo na penziju. Da stvar bude gora, mi ne možemo opravdati utrošak tih sredstava, iako su uplaćena i možemo imati problema na narednom konkursu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije jer nije finalizirano uvezivanje staža - ističe Gavranović.