Potpisivanjem predugovora o zajmu za Projekt regionalni vodovod Plava voda i ugovora u vezi sa otplatom kredita za Projekt "Plava voda" između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i JP Plava voda d.o.o. Travnik učinjen je važan korak u procesu realizacije tog projekta.

Dokument su u sjedištu ZDK potpisali premijer Mirza Ganić i direktor JP Plava voda d.o.o. Travnik Ernad Granić, a premijer Ganić će potpisati i predugovor o zajmu za "Projekt regionalni vodovod Plava voda" između ZDK i Federacije BiH, koji će biti proslijeđen Ministarstvu finasija FBiH.

-Ostaje nam da ugovor proslijedimo prema FBiH jer i oni moraju potpisati zajedno sa kantonom i tada se ulazi u drugu fazu, koju diktira i EBRD. ZDK je potvrdio opredijeljenost da uđe u jedan veliki projekt, koji je infrastrukturni i omogućit će novo zapošljavanje. S druge strane, osiguravamo da građani Grada Zenice u kontinuitetu imaju pitku vodu i u narednom periodu - kazao je Ganić.

Izrazio je zadovoljstvo da su u prvih 100 dana nove Vlade ZDK uspjeli riješiti i pitanje potpisivanja ovog ugovora.

JP Plava voda sada ima obavezu izdati mjenice za iznos od 14.300.000 KM, koliko je odobrila Skupština ZDK, a direktor Granić najavljuje da će uskoro biti raspisani tenderi za izvođača radova te za nadzor.

Kako je naveo, radovi bi mogli početi za oko devet mjeseci, nakon čega počinje rok od dvije i po godine za završetak vodovoda koji će snabdijevati Travnik, Novi Travnik, Busovaču i Zenicu. Općina Vitez je odustala od učešća u tom regionalnom projektu.   

- Današnji korak je veoma bitan jer omogućava da EBRD ostane u igri kao finansijer. I to je veoma bitno jer je čitava shema pripremljena na osnovu tog ugovora. Što se tiče vrijednosti projekta, ona ostaje ista. Znači, 22 miliona eura od kojih po 11 miliona finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB). Uz ovaj su projekt pridodata i grant sredstva od pet miliona KM od Švedske razvojne agencije (SIDA) pa kada se sve sabere dobijemo cifru od oko 25 miliona eura - napomenuo je Granić.