open-navfaktor-logo
search
Bijesne reakcije
Vrhunac licemjerstva: Saudijski princ i kralj Khashoggijevom sinu uputili saučešće
Saudijski princ šokiran kritikama zbog ubojstva novinara, žalio se Trumpovu zetu Jaredu Kushneru
23.10.2018. u 09:43
get url
text
Princ Mohammad bin Salman

Saudijski princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman i njegov otac, kralj Salman, nazvali su u nedjelju sina saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija.

Nazvali su ga kako bi mu izrazili saučešće povodom smrti njegovog oca, gotovo dvije sedmice nakon što je otet i ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je trebao da dobije papire potrebne za vjenčanje sa svojom turskom vjerenicom. 

Kako piše Daily Mail, princ Muhamed bin Salman navodno je bio toliko šokiran zgroženošću i optužbama zbog ubojstva Khashoggija da je nazvao Trumpova zeta Jareda Kushnere kako bi mu se požalio.

- Zbog čega sve ove bijesne reakcije - pitao je princ Kushnera, s kojim je u vrlo dobrim odnosima, u razgovoru 10. oktobra.

Posdsjetimo, saudijske vlasti su prvo izjavile da je Khashoggi poginuo u tučnjavi s agentima u saudijskom konzulatu, nakon pune dvije sedmice poricanja da je Khashoggi mrtav, tvrdivši uz to da je napustio konzulat kroz zadnja vrata. Nedugo nakon izjave o tučnjavi drugi saudijski dužnosnik izjavio je da su agenti Khashoggija "nesretnim slučajem" zadavili, pokušavajući ga ušutkati kad je počeo zvati upomoć.

Saudijski ministar vanjskih poslova Abdel Al-Jubeir opisao je u intervjuu za Fox News ubistvo kao "golemu grešku" koju su izveli "odmetnuti operativci", što je prošle sedmice sugerirao i američki predsjednik Donald Trump.

Trump je potom, u nedavnom intervjuu, ocijenio da je "očito bilo obmane i laži", ne objašnjavajući s čije strane, ali je istovremeno branio princa Muhameda i njegovo vođstvo Saudijske Arabije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.