- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 31.08.2018. godine podiglo optužnicu protiv migranata Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida zbog postojanja osnovane sumnje da su 15.06.2018. godine, u Velikoj Kladuši, kao saučesnici pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, iz koristoljublja usmrtili migranta iz Maroka. Nakon održanog glavnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću, sud je presudom od 14.05.2019. godine optužene Mehali Ismaila i Ferroukhi Walida oslobodio od optužbe. 

Izražavajući svoje neslaganje s razlozima zbog kojih je Kantonalni sud u Bihaću nepravosnažno oslobodio optužene, postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona je protiv predmetne presude izjavila žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je u odlučnom dijelu uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Kako se nakon oslobađajuće presude moglo čuti, sudsko vijeće nije moglo na osnovu podataka u spisu, odnosno optužnici zaključiti o identitetima optuženih s obzirom na to da oni nisu imali identifikacionih dokumenata.

Ovaj slučaj je zanimljiv jer prilikom ulaganja dokaza od tužilaca nije bilo sporno da su optuženi viđeni od više svjedoka na mjestu ubistva i što postoje DNK tragovi, nego jer nije utvrđen identitet osoba koje se u optužnici vode kao Ismail Mehaili (35) i Walid Ferroukhi (24).

Policija je prvo tvrdila da je Farauki iz Palestine, ali iz Tužilaštva su došle informacije da su obojica optuženih iz Alžira. 

Ubistvo se dogodilo 15. juna 2018. godine oko 23 sata u ulici Đure Pucara Starog u tuči u jednoj kući koja se potom nastavila na ulici. Jedan od aktera je velikim nožem u grudi ubo 24-godišnjeg A. I. Bio je to udarac u srce.

Osumnjičeni Mehaili i  Ferroukhi su nakon kriminalističke obrade odlukom Kantonalnog suda bili u pritvoru 30 dana zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će  ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili pak izmijeniti, uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak.

Nakon toga su pušteni na slobodu. 

Rješenjem Vrhovnog suda Federacije BiH, predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Bihaću na ponovo suđenje.