open-navfaktor-logo
search
Španija
Vrhovni sud privremeno zaustavio ekshumaciju posmrtnih ostataka diktatora Franca
Francovi potomci i opati bazilike u kojoj je sahranjen protive se premještanju njegovih ostataka na javno groblje u blizini Madrida 
04.06.2019. u 13:07
get url
text

Vrhovni sud Španije donio je odluku kojom je privremeno stopiran plan vlade te zemlje da premjesti posmrtne ostatke nekadašnjeg španskog diktatora generala Francisca Franca naredne sedmice na diskretno mjesto, dok sudije ne donesu odluku o žalbi koju su podnijeli Francovi potomci.

Privremena odluka suda je prva prepreka za Pedra Sancheza, socijalističkog lidera koji je prošlog mjeseca na izborima dobio novi mandat premijera. 

Sanchez je namjeravao da ekshumira posmrtne ostatske nekadašnjeg ozloglašenog diktatora iz mauzoleja 10. juna i njegove balzamovane ostatke premijesti na javno groblje u blizini Madrida.  No, naišao je na protivljenje Francovih srodnika i opata bazilike u kojoj je diktator sahranjen 1975. godine. 

Sudije su donijele privremenu odluku s obrazloženjem kako bi vraćanje posmrtnih ostataka u mauzolej, u slučaju da žalbe potomaka budu prihvaćene, moglo naštetiti javnom povjerenju u državne institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.