open-navfaktor-logo
search
Osvježenja još nema
Vreo dan u Mostaru usijao telefone Hitne pomoći: Ljekari danas imali pune ruke posla
Iza Mostaraca je i tropska noć, a kakva će biti naredna i hoće li stići najavljeno osvježenje, koje je već stiglo u druge dijelove zemlje, ostaje da se vidi
13.08.2019. u 20:19
get url
text

Mostar je i dalje najtopliji grad sa izmjerenih 40 stepeni Celzijusa, a znatno više vrijednosti su bile na suncu i asfaltu. Iako su Mostarci navikli na ovako ekstremne temperature, ljekari Hitne pomoći su ipak imali pune ruke posla. Kako ističu, od jučer ne broje intervencije.

- Danas smo imali mnogo intervencija kod starih osoba koje su, uprkos upozorenju, izlazile u najtoplijem dijelu dana. Uglavnom se javljaju pacijenti koji imaju vrtoglavice, proljeve, mučnine, iscrpljenost, oscilacije u pritisku, probleme s disanjem, kao i opekotine. Mnogo pregleda bilo je zbog stomačne viroze, koja je očekivana za ovaj dio godine - kazali su iz Hitne pomoći Mostar.

Savjeti ljekara i dalje se ne mijenjaju, što više tekućine, laganija odjeća, hladnije prostorije i boravak na otvorenom isključivo u slučaju nužde.

Mostarci spas od žege pronalaze u klimatiziranim prostorijama i u debeloj hladovinu, a oni koji su primorani izaći van, užurbano se kreću, traže zaštitu, hodaju onom stranom ulice na kojoj ima bar malo hladovine.

U staroj jezgri grada, bez obzira na velike vrućine, mogli su se vidjeti brojni turisti, dok su ostale ulice uglavnom puste.

U ruci je neizostavna boca vode, lepeza ili kišobran te šešir da čuva glavu, a najveće gužve su pred frižiderima za sladoled.

Iza Mostaraca je i tropska noć, a kakva će biti naredna i hoće li stići najavljeno osvježenje, koje je već stiglo u druge dijelove zemlje, ostaje da se vidi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.