open-navfaktor-logo
search
Teški uvjeti
Vreline u UKC-u RS-a: Nema sistema za hlađenje, zbog samoubistava brojni prozori blindirani
U septembru 2018. godine, tačno pred nastupajuće Opće izbore, svečano je otvoren Univerzitetsko-klinički centar RS-a uz slogan "Svi pod jednim krovom".
03.08.2021. u 12:35
get url
text

Međutim niko tada, a ni sve do sada nije rekao da pod tim krovom nije u funkciji nikakav sistem hlađenja prostora, ventilacije i prečišćavanja vazduha (HEPA filteri) što osoblju otežava rad a pacijentima oporavak u ovim vrućim ljetnim danima, istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a.

- Kada se tome doda činjenica da su nakon slučajeva tragičnih samoubistava u UKC-u RS-a blindirani i brojni prozori, lako možemo shvatiti kakvi su uslovi za boravak i liječenje pacijenata i rad osoblja u centralnom bloku. Naime, radi se o tome da je i pored zahlađenja u sobama temperatura dostizala 31 stepen, a u prošloj sedmici bilo je i više od 35 stepeni Celzijusa – poručio je Stanić, saopćio je SDS.

On ističe da je takvo stanje na UKC-u već treće ljeto i da je ista situacija bila i 2019. i 2020. godine.

- Za rekonstrukciju je potrošeno više od 100 miliona eura, a nisu rekonstruisane klinike za Ginekologiju i akušerstvo, kao ni Infektivna klinika. Ostaje nejasno šta je bilo sa sistemom za hlađenje, ventilaciju i prečišćavanje vazduha ako je rađena rekonstukcija – kazao je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a zahtijeva od rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da hitno pristupe rješavanju ovoga problema, na koji se žali veliki broj pacijenata i osoblja, jer visoke temperature u zatvorenom utječu i na proces oporavka pacijenata i uslove rada zaposlenih na UKC-u RS-a.

- U centralnom bloku koji je bez sistema hlađenja prostora boravi oko 800 pacijenata i 1.000 zaposlenih. I već treće ljeto niko ne poduzima ništa da se ovo pitanje riješi. Da stvar bude još teža, onkološki i hematološki pacijenti se nalaze na lokaciji stare hirurgije, gdje su uslovi još teži, a radi se o pacijentima sa najtežim oboljenjima – zaključio je Stanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.