Meterolog Nedim Sladić pojašnjava da se jugo počelo osjećati i u prizemlju zahvaljujući gradijentu između povišenog prtiska sa istoka i sniženog sa zapada.

- Za posljedicu područja u kojima jugo bude izraženije (izgledno za Krajinu) tokom noći imat će znatno toplije jutro nego je to uobičajeno za oktobar. Sutra, 03.10. jutarnja temperatura zraka kretat će se između 14 i 19, u područjima koja su osjetljivija na južinu (Gradačac, Bihać) i do 22, a dnevna od 20 do 24 u zapadnim područjima Bosne i djelomično u Hercegovini, u ostatku zemlje od 24 do 30, lokalno na sjeveroistoku i sjeveru Bosne moguće i do 32 °C.

Padavine tokom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati prognoziraju se uglavnom u Hercegovini, jugozapadnim, zapadnim, a prema kraju dana i u sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjeren do jak, sa povremeno olujnim udarima brzine 45 do 65 km/h, južnog smjera. U noći padavine sa zapada se šire na istok, a obilnije padavine prognoziraju se za Hercegovinu i jugoistok Bosne, kada nerijetko može pasti više od 20 litara kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom intervalu - navodi Sladić.