open-navfaktor-logo
search
Moralni autoritet
Vratila nagradu zbog Handkea: Bivša nobelovka Christina Doctare postala član ekspertnog tima IGK-a
Hrabri i moralni autoritet Švedske i svijeta, bivša nobelovka Christina Doctare, koja je vratila Nobelovu nagradu za mir zbog dodjele Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici i BiH Peteru Handkeu, je postala član internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, saopćio je Institut.
13.05.2020. u 08:07
get url
text

IGK je, kako navode, počastvovan članstvom Christine Doctare u internacionalnom ekspertnom timu, plemenite osobe koja je vratila nekada plemenitu i prestižnu Nobelovu nagradu zbog dodjele iste negatoru genocida u Srebrenici i BiH Handkea. IGK je dobio ekskluzivno pravo od Christine Doctare da objavi njenu knjigu "Kad od čovjeka očekuješ da bude muškarac", koja je ovih dana prevedena na bosanski jezik.

Christina Doctare je u pismu IGK-u napisala: "Duboko sam počastvovana članstvom u internacionalnom ekspertnom timu IGK, renomirane naučnoistraživačke institucije. Imajući u vidu izuzetno važnu, plemenitu misije IGK-u, ustupam svoju knjigu za objavu na vašoj web stranici jer smatram da putem IGK-a knjiga i moj rad u oblasti ljudskih prava i slobda može doći do naučnika, istraživača i boraca za ljudska prava i slobode širom svijeta".

Iz IGK-a podsjećaju na velike riječi velike Christine.

"Jesam, ja sam dobila Nobelovu nagradu 1998, kao član mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Ali, vraćam je večeras. Ja sam svjedokinja onoga što se dešavalo za vrijeme rata na Balkanu. Bila sam tamo i nisam mogla pomisliti da ću 27 godina poslije stajati ovdje i svjedočiti da se ovo upravo dogodilo. Handke je neko ko negira sve što sam iskusila i vrlo sam uznemirena, jer je ovdje riječ o genocidu!"

Ovim se riječima Šveđanka najvećeg srca Christina Doctare obratila prisutnima na protestu u Stockholmu, simbolično vraćajući svog "Nobela" u trenutku dok ga je švedski kralj uručivao negatoru genocida Peteru Handkeu, navode iz IGK-a.

Podsjećaju i na pismo IGK Švedskoj akademiji povodom sramne dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

IGK je napisao: "Zgroženi smo time što ste Nobelovu nagradu za književnost ove godine uručili Peteru Handkeu, čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, koji negira opsadu Sarajeva, granatiranje Dubrovnika, i koji je bio veliki prijatelj optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Nobelov komitet je svojom odlukom o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu zapravo poslao indirektnu, možemo kazati tajnu poruku podrške zločincima. Smatramo da liberalna i konzervativna javnost Evrope i njene elite, tradicionalisti i globalisti, hriščani, jevreji i muslimani, ateisti, akademici i radnici, pojedinci i udruženja građana u ovom času, na ovom mjestu i povodom ove odluke treba da zastanu i da razmisle – kuda i gdje ide Evropa koja nagradama podržava veličanje zločina i zločinaca".

Izražavajući zahvalnost Christini Doctare, Emir Ramić, direktor IGK je napisao: "Godine 1992. postali ste prva osoba koja je prijavila da se u BiH događa sistematsko seksualno nasilje i silovanje žena i djevojčica. Kao ekspertica koju je angažirao Haški tribunal, dali ste ogroman doprinos istini o genocidu u BiH i pravdi za žrtve tog zločina. Vi ste simbol  morala, humanizma i jedinstva. Hvala vam što ste u ime bolje budućnosti reagovali na sramnu dodjelu Nobelove nagrade negatoru genocida u BiH. Hvala vam što ste svojim članstvom u IGK dali ogromno podstrek našim članovima za još bolji rad u ime bolje budućnosti naše civilizacije, za svijete bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina ndvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvadati kulturu zaborava".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.