open-navfaktor-logo
search
Spuštena zavjesa na PLBiH
Vranješ i "ljudi u crnom" nosili Borac, Velež hit, sarajevski fudbal u letargiji
Zavjesa na fudbalsku sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine spuštena je u nedjelju.
31.05.2021. u 20:00
get url
text

Banjalučki Borac poslije 10 godina čekanja osvojio je titulu prvaka države. Pehar je u grad na Vrbasu otišao zahvaljujući fenomenalnim partijama na proljeće, a Banjalučani su napravili i svojevrsni podvig jer su nadoknadili 13 bodova zaostatka za Sarajevom, što se ne događa baš često.

Zeljković i sudije

Borac je do prvog mjesta odveo sjajni Stojan Vranješ, koji je koristio svaku ukazanu šansu i na kraju je sezonu okončao sa 15 golova na kontu. Goran Zakarić je pogađao 12 puta, a Almedin Ziljkić donosio je lepršavost igri i zabio sedam pogodaka, uz 11 asistencija.

Mnogo se govorilo i o statusu koji je Borac imao kod sudija, naročito u proljetnom dijelu sezone. Ruku na srce, brojne sporne situacije išle su u korist Borca, počevši od utakmica sa Radnikom, Širokim Brijegom, Zrinjskim..., a sve se dovodilo u vezu s Vicom Zeljkovićem, bivšim predsjednikom kluba iz Platonove, a sada prvim čovjekom Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Skandalozno: Predsjednik FSBiH uz "Marš na Drinu" uručivao medalje igračima Borca

Na kraju je Zeljković dodijelio pehar Borcu i to pred punim tribinama, iako se cijela sezona igrala bez navijača, a prethodna je prekinuta zbog zabrinutosti za zdravlje, naročito u entitetu RS. Presjednik FSBiH je klubu s kojim je usko povezan priznanje uručio uz "Marš na Drinu" poslije utakmice sa Tuzla Cityjem, čije dresove krasi Cvijet Srebrenice.

Dugme za restart

Borac je znalački iskoristio priliku koja mu se pružila, posebno zbog toga što su sarajevski klubovi zapali u letargiju. U ekipi Sarajeva izdešavalo se mnogo toga. Vinko Marinović je poslije historijskog niza bez poraza dobio otkaz pred kraj sezone, nakon što je bilo jasno da Bordo tim gubi korak za Borcem, a prije njega "glavom" je platio koordinator sportskog segmenta Emir Hadžić. Sarajevo je zimus prodalo dva najbolja igrača Benjamina Tatara i Amara Rahmanovića, adekvatne zamjene nisu stigle jer nije bilo novca, što se osjetilo na igri, golovima i bodovima.

VEZANI TEKST - Kako je Sarajevo za sitniš "prodalo" titulu i ostalo bez najmanje 1,5 miliona KM?

Usput, klub je u 2020. godini potrošio 10 miliona KM, a poslovično je bio zatvoren prema medijima. Na kraju je sezona spašena osvajanjem Kupa Bosne i Hercegovine pod komandom dežurnog vatrogasca Dženana Uščuplića. Iz uprave su najavili svojevrsni restart i uvođenje mjera štednje.

Ekipa Željezničara u jesenjem dijelu sezone bila je konkurentna, a na proljeće se dogodio neshatljiv pad, što je rezultiralo smjenom Amara Osima. Čekao je Osim da "pročepi". Nije "pročepilo". Najtrofejnijeg trenera Želje naslijedio je Blaž Slišković, koji se zadržao na Grbavici samo četiri kola. Onda je otišao. Zbog porodičnih problema. Plavi su u 2021. godini zabilježili svega jednu pobjedu, što je poražavajuća statistika na stoti rođendan. Dugme za restart što prije moraju pronaći i na Grbavici, a mapu puta do Zvorničke 27 u Londonu bi trebao potražiti predsjednik Samir Cerić.

Restartovao se ove sezone Olimpik. Vukovi su vraćeni na fabrička podešavanja. Dva kola prije kraja sezone istupili su iz Premijer lige i po automatizmu otišli u najniži rang takmičenja. Na ovaj potez odlučili su se poslije poraza od Radnika u Bijeljini, optuživši sudiju Dragana Petrovića za brutalnu krađu.

Rođeni preporođeni

Najveća iznenađenja priredili su Velež i Široki Brijeg, a svoje navijače razočarao je Zrinjski.

VEZANI TEKST - Velež ruši rekorde s igračima iz Prve lige FBiH: Koju formulu koristi Feđa Dudić?

Rođeni su poslije 33 godine dočekali da izađu na euroscenu. Ambiciozni trener Feđa Dudić tim bez zvijezda, igrački kadar koji je mahom nosio dres ovog kluba i u Prvoj ligi FBiH, odveo je do trećeg mjesta na tabeli. Do najvećeg uspjeha od nezavisnosti Bosne i Hercegovine Velež je stigao serijom od 20 mečeva bez poraza. Koliko je to važno za navijače ovog kluba, dokazuje slavlje na stadionu u Vrapčićima i na mostarskim ulicama.

Uspješnu sezonu imao je i Široki Brijeg, iako je na Pecari tokom zimske pauze bilo mnogo turbulencija uzorkovanih odlaskom najboljih igrača. Strateg Toni Karačić nije mnogo kukao, nego je vrijedno radio i strpljivo skupljao bodove. Na kraju je Široki Brijeg bio bodovno izjednačen sa Zrinjskim, a zbog boljeg međusobnog omjera pozicionirao se ispred hercegovačkog rivala i izborio plasman u Evropu.

Zrinjski prvi put od 2014. godine neće biti na eurosceni. Prije sezone, takvom scenariju se niko nije nadao. U Zrinjskom su ljestvicu postavili toliko visoko da je cilj bio plasman u play-off evropskog takmičenja, u ovom slučaju Konferencijske lige. Na kraju se moraju zadovoljiti petim mjestom na tabeli.

Radnik ispao

Tuzlanska Sloboda prošla je osma kroz cilj. Crveno-crni su promovirali nekolicinu mladih igrača i samo po tome mogu pamtiti ovu sezonu u kojoj je nastavljen kontinuitet "tavorenja". Iznenađujuće dobre igre jesenas, zasjenio je loše odrađen prijelazni rok na pauzi, što je u konačnici rezultiralo smjenom sportskog direktora Sanela Mašića i odlaskom trenera Gradimira Crnogorca. Slobodu je u mirnu luku doveo Mladen Žižović.

Mladost je na terenu izborila opstanak, a u trenutku pisanja teksta nije osigurala licencu za narednu premijerligašku sezonu. Ekipa iz Doboja kod Kaknja svakome je bila tvrd orah, a da se u Mladosti dobro radilo pokazuju transferi Amera Hiroša (Osijek), Enesa Alića (Domžale), a klub će, izvjesno je, promijeniti i golgeter Nedim Hadžić.

VEZANI TEKST - Vladimir Ilić, najmlađi trener u PLBiH: Godine su problem, ali niko mi ne pokušava narušiti integritet

Krupa je cijelu sezonu bila na samom dnu tabele i glavni kandidat za napuštanje elitnog ranga. Dobrim igrama u ključnim momentima sezone, uspjeli su sačuvati status premijerligaša. Klub iz kanjona Vrbasa cilj je ispunio s najmlađim trenerom u ligi. Vladimir Ilić ima samo 23 godine.

Radniku, odnosno treneru Vladi Jagodiću, ostala je nada da Drugostepena komisija Fudbalskog saveza BiH neće izdati licencu Mladosti. Bodovni saldo i rezultati kluba, uz mnoge turbulencije, za detaljnu su analizu. Jedan od ključnih poraza Radnika bio je onaj protiv Slobode u Bijeljini, kada su imali prednost 1:0, a u konačnici dopustili preokret (1:2) i pognutih glava napustili travnjak. Od tada su kola nezaustavljivo krenula nizbrdo i došla do eliminacije u Prvu ligu RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.