open-navfaktor-logo
search
Predomislili se
Vranić u svađi sam sa sobom: Tvrde da nisu naredili obaveznu vakcinaciju, Konaković kaže da jesu, ali su odustali
Iako je Vlada Kantona Sarajevo 6. januara donijela zaključak o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-19 svih starijih osoba od 60 godina trećom, takozvanom buster dozom vakcine, u Ministarstvu zdravstva KS, danas, 15 dana poslije, kažu "kako je to u javnosti pogrešno protumačeno, kako to nije obavezna vakcinacija i kako su to određeni mediji, kojima je to odgovaralo, tako i prenijeli".
21.01.2022. u 15:17
get url
text

- Vakcinacija protiv COVID-19 općenito ne može biti obavezna jer nema zakonskog rješenja za tako nešto. To je bilo u smislu – preporučuje se starijima od 60 godina, radi njihove zaštite zdravlja i odgovornosti prema svom zdravlju da se obavezno vakcinišu. Znači, nije bilo naredbe da se moraju vakcinisati i da će, ako to ne urade, biti kažnjeni – kazali su nam u telefonskom razgovoru u Ministarstvu zdravstva KS na čijem čelu je Haris Vranić (SDP).

VEZANI TEKST - Borba protiv korone: Od danas u Kantonu Sarajevo nove mjere

Na pitanje, znači li to da su mediji 6. januara pogrešno prenijeli informaciju iz Vlade KS, iz ovog Ministarstva odgovorili su nam "da mediji nisu pogrešno prenijeli informaciju, da je tako bilo napisano, ali da je ona pogrešno protumačena".

- Nisu svi mediji to tako protumačili, nego samo oni kojima to odgovara – dodali su još u Ministarstvu zdravstva KS.

No, da nisu samo "mediji kojima je to odgovaralo pogrešno protumačili" novu mjeru Vlade KS od 6. januara, govori i prepiska na Facebooku Elmedina Konakovića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, sa jednim pratiocem.

- Nego šta je sa ovim zaključkom Vlade o obaveznom vakcinisanju starijih od 60 godina na području KS? Malo bi sile policija, i tako to. Što o tome ne pričaš? Kako bi na naše dede i nane i koji neće ili ne smiju da se vakcinišu – i policiju huškao ti, Forto, Zvizdić i tako… Koga boli patka za tobom, SDA, nekakvim hodžom i slično. Hajde o ozbiljnim temama. Pa krivične prijave podignute protiv tebe i kolega u Skupštini KS – od zloupotrebe položaja do ugrožavanja ljudskih prava, a ti o hodži i dalje - pisao je pratilac, nakon čega mu je Konaković odgovorio:

- Ukinuli smo to danas. To je bila neprovodiva mjera, nepotrebna – napisao je Konaković.

VEZANI TEKST - Vranićev monolog i recitacija, došli su i sufleri iz stranke: Omikron je mačiji kašalj, pređimo na politiku...

Podsjetimo, mjera obavezne vakcinacije trećom dozom, osim za starije od 60 godina, odnosila se i na njegovatelje u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, te osobe sa udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.

Tada je naložena i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika koji dolaze u kontakt sa pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Ako lažu mediji, pa i Konaković koji kaže da je mjera ukinuta, jer je bila neprovodiva, ne laže Vladin dokument koji je još na njihovoj web stranici i kojem ne treba nikakvo tumačanje, jer je dovoljno znati čitati. Mjera je donesena na prijedlog Kriznog štaba na čijem čelu je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.