open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Vranić se još ljuti: U zdravstvene ustanove koje su radnicima isplatile jednokratnu pomoć poslao inspekciju rada
Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, poslao je jučer ujutro inspekciju u nekoliko zdravstvenih ustanova na području KS, kazao je to za Faktor Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.
12.01.2023. u 07:59
get url
text

Riječ je o tri javne zdravstvene ustanove - Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS i Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS koje su svojim radnicima do 31. decembra 2022. godine isplatile jednokratnu novčanu pomoć.

Tražili odluku o isplati i izvode

Potvrdio nam je to i dr. Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

- Pravnik mi je prenio da je inspekcija jutros dolazila jer sam ja bio na fakultetu. Rekli su da im ne treba direktor, da su poslani od ministra Vranića ili Vlade KS, i tražili da im se da na uvid odluka o isplati jednokratne pomoći i izvodi. Reli su da su prije toga bili u Hitnoj pomoći i Zavodu za javno zdravstvo KS. Nakon pregleda pravniku su kazali kako će dostaviti zapisnik. To je sve što vam mogu kazati jer više i ja ne znam. Ono što je čudno jeste to da nas je posjetila inspekcija rada, a ne inspekcija koja je nadležna za finansije - rekao nam je Hasanović.

VEZANI TEKST - Vranić zatražio da mu se do kraja dana dostavi ko je isplatio jednokratnu pomoć i ko je to odobrio

Podsjetimo, na adrese svih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo 4. januara je pod naslovom "Urgentno" stigao papir iz Ministarstva zdravstva KS u kojem je ministar Haris Vranić od menadžmenta ustanova zatražio da mu se do kraja dana, između ostalog, dostavi i informacija koje su ustanove isplatile jednokratnu pomoć i da li su imale saglasnost ministra i Vlade KS.

- Osnovom saznanja da su pojedine zdravstvene ustanove u KS svojim zaposlenicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena potrebno je da resornom ministarstvu dostavite podatke kako slijedi: da li je ustanova isplatila zaposlenicima jednokrtnu pomoć i kada, u kolikom novčanom iznosu, da li se za to obraćala resornom ministarstvu i da li je za to imala saglasnost resornog ministra i Vlade KS – navedeno je u papiru koji je tada dostavljen zdravstvenim ustanovama.

Faktor je 30. decembra prošle godine objavio koje su to tri zdravstvene ustanove svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.

Radi se o Zavodu za javno zdravstvo KS, koji je svojim radnicima islatio 900 KM, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, čiji su uposlenici dobili po 500 maraka, te Zavod za zdravstvenu zaštitu žana i materinstva KS, koji je svakom radniku uplatio po 300 KM.

U međuvremenu, i uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS dobili su po 300 KM jednokratne pomoći.

Podsjetimo, usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine početkom jula usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu, u kojoj je, između ostalog, navedeno i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra ove godine.

S tim u vezi Federalno ministarstvo finansija u drugoj polovini jula donijelo je Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim je utvrđeno da "svi oni koji svojim radnicima odluče pomoći na ovaj način neće morati plaćati porez na dohodak".

Šta piše u Uredbi Vlade FBiH

Vranić je ovih dana onako ljut, što su pojedine zdravstvene ustanove "bez njegovog odobrenja" isplatile jednokratnu pomoć, u izjavi za druge medije (pošto se Faktoru mjesecima ne javlja) zaprijetio menadžmentima tih ustanova "da neće proći bez posljedica, odnosno da ih on kao ministar ne može smijeniti, ali da Vlada KS ima ingerencije".

Ministar prijeti ne uzimajući u obzir Uredbu Vlade Federacije BiH i ono što u njoj piše. A u Uredbi je dakle, ostavljeno poslodavcima da sami odluče, mogu li ili ne, ne ugrožavajući time svoju dalju finansijsku stabilnost, radnicima isplatiti jednokratnu pomoć.

To su očigledno menadžmenti zdravstvenih ustanova imali na umu kada su svojim radnicima isplaćivali jednokratnu pomoć jer nijedna od četiri navedene ustanove nije u punom iznosu, od 1.080 KM, isplatila jednokratnu pomoć nego su radnici dobili onoliko koliko su njihovi menadžmenti mogli izdvojiti sredstava.

{$galerijaFotografija}

Vranić je ljut i kao da je zaboravio da je prisustvo 17. sjednici Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na kojoj je pod 14. tačkom - razno - bio zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu za isplatu jednokratne novčane pomoći.

Zaključak sa sjednice, kojeg je potpisao Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a koji se odnosi na ovu tačku dnevnog reda, glasio je:

"U potpunosti smo svjesni da je enormnim poskupljenjima, kojima se još ne nazire kraj, položaj radnika izuzetno otežan. Napominjemo da zdravstvene ustanove, iako većinski finansirane iz sredstava Zavoda, ostvaruju i vlastite prihode, i u cijelosti podržavamo da, ukoliko menadžment istih ocijeni mogućim, donesu odluke o isplati pomoći iz vlastitih sredstava".

SjednicaZZOKS-11.01.2023
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.