open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Vranić otkrio: U Zadru među oboljelima 90 posto nevakcinisanih, u Rijeci je taj broj tri puta veći
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić ukazao je na važnost vakcinacije, stvaranje ličnog imuniteta kod vakcinisanih te pozvao građane da vakcinisanjem čuvaju sebe i druge.
15.09.2021. u 09:23
get url
text

- Pomozite nam da nastavimo s normalnim životom, da ne iscrpljujemo zdravstveno osoblje, smanjimo smrtnost i postkovidne komplikacije - kazao je ministar Vranić, naglašavajući i važnost pridržavanja svih preporučenih epidemioloških mjera.

Pojasnio je da je jedan od ključnih karakteristika COVID-19 virusa S protein šiljak kojim se omogućuje da se zakači na stanicu domaćina, prodre u nju te izazove infekciju, dok vakcine targetiraju taj šiljak i blokiraju virus. Kod nevakcinisanih, kazao je on, virus ulazi, "otima" stanicu i pretvara je u tvornicu za multipliciranje hiljada novih virusa.

Naglasio je da mutacija virusa nastaje ako dođe do pogreške u kopiranju.

Kada se mutacije akumuliraju tokom vremena, dodao je, pojavljuju se nove varijante virusnog soja. Tvrdi da je takva nova varijanta, delta varijanta, nadmašila sve suparnike reproducirajući se brže i u većem broju zbog čega je daleko zaraznija nego prijašnje mutacije.

- Oni koji nose delta virus imaju veće virusno opterećenje, što znači da nose više virusa koji bi se mogao proširiti i na druge osobe. S obzirom na povećanje broja hospitaliziranih potrebno je ukazati na omjer vakcinisanih i nevakcinisanih. Prema podacima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, njih 79 posto nije vakcinisano, tako u Zadru više od 90 posto njih nije vakcinisano, u Rijeci je taj broj tri puta veći, a u Šibeniku, u Kliničkoj bolnici Dubrava i bolnici u Rockefellerovoj niti jedan hospitalizirani nije bio vakcinisan. Nijedna od 20 preminulih osoba mlađih od 60 godina nije bila vakcinisana ili je bar primila tek jednu dozu vaccine – naveo je ministar Vranić.

Iznio je podatak da se u SAD-u, gdje također prednjači delta varijanta koronavirusa, 0,01 posto vakcinisanih ipak zarazi virusom COVID-19 što je izuzetno malen broj, te je to dobar razlog da se nastavi sa vakcinisanjem.

Tvrdi da su sve vakcine protiv COVID-19 i dalje vrlo učinkovite protiv težih oblika bolesti što u značajnoj mjeri rasterećuje zdravstveni sistem.

- Najveći razlog što se jesen očekuje sa strepnjom jesu završeni godišnji odmori, počinjanje školske nastave, vrijeme se pogoršava, a i više ćemo boraviti u zatvorenim prostorima što izrazito pogoduje širenju virusa. Evropska agencija za lijekove objavila je da su sve vakcine djelotvorne za dosad poznate varijante virusa COVID-19. Vakcine protiv COVID-19 štite od ozbiljnih bolesti, iako su blagi ili umjereni simptomi nakon infekcije još mogući – naglasio je ministar.

Ministar Vranić je na svom Facebook profilu na kraju poručio da situacija nije tako ozbiljna kao prošle godine zahvaljujući stepenu vakcinacije, ali da će za neke biti jednako ozbiljno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.