open-navfaktor-logo
search
Diskriminirajuće stavke
Vranić obećao, pa nije ispunio: Radnica koja ide u penziju, umjesto 2.500, dobit će 1.046 KM
Iako je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, izričito kazao kako će tekstovi sva tri kolektivna ugovora za uposlene u zdravstvu biti identični, to se nije dogodilo.
26.05.2022. u 18:23
get url
text

Zbog toga je Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS, u skladu sa Zakonom o radu FBiH i Granskim kolektivnim ugovorom, na danas održanom sastanku donio odluku da se ide u izmjene kako bi se te dvije diskriminirajuće stvari uklonile iz ugovora.

Nepravda prema radnicima

- Dvije bitne stvari, koje su ponovo napravile nepravdu prema radnicima u zdravstvu u KS, odnose se na to da je u kolektivne ugovore režimskih sindikata, Sindikatu doktora medicine i stomatologije KS i Sindikatu medicinskih sestara i tehničara KS, ubačeno da radnici, medicinari u zdravstvu KS imaju 0,10 na godine radnog staža. Dakle, svi specijalisti, koji imaju više od 10 godina specijalističkog staža, imaju koeficijent veći za 0,10. Ljekari opće prakse to ne dobijaju. Nadalje, rukovodstvo režimskog sindikata napravilo je diskriminaciju i među svojim kolegama - ljekarima. Još 2007. napravljeni su koeficijenti kada se tačno znalo koliki su koeficijenti doktora opće prakse, specijaliste i subspecijaliste. Godine 2017. svi su dobili povećanje koeficijenta za 0,65, a 2018. sve kolege također su dobili povećanje za 0,30, kao i 2019. godine. Međutim, ovog puta njihovo rukovodstvo je među njima napravilo diskriminaciju jer su doktori opće prakse dobili povećanje za 0,40, a specijalisti za 0,60. Onaj ko je 10 godina specijalista dobio je dodatno na plaću još 0,10, a specilista do 10 godian nije dobio ništa – kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Prema njegovim riječima, "postoji minuli rad kojim se reguliraju godine rada u zdravstvu".

- Ovako se između sebe diskriminiraju. Vi imate iskustvo koje koristite u radu, ali ga ne naplaćujete 0,10 posto. No sad su to učinili i među medicinarima, srednjim, višim i visokim, preko Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS. Svi su dobili povećanje koeficijenta za 0,30, ali oni koji imaju 10 godina staža na koeficijent su dobili još 0,10. Dakle, ista situacija kao i kod ljekara specijalista, što znači da je i među njima napravljen razdor - ističe Selimić.

Prim. dr. Edo Selimić

Dodaje "kako u kolektivnim ugovorima (strukovni) doktorskog i sindikata medicinara ne postoje koeficijenti 1,30, 140, 1,50 čime se oni razlikuju od kolektivnog ugovora Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji je, kako kaže Selimić, jedini granski".

Socijalno (ne)osjetljivi

- U našem Granskom kolektivnom ugovoru imate sve profile, sva zanimanja, pa imate i koeficijente 1,35, 1,50, 1,75... To su najniže kategorije. Svi kad idemo u penziju dobijamo pet svojih prosječnih plaća. Do sada je godinama bila praksa, dakle otkako imamo Zakon o radu, da oni koji imaju najniže koeficijente, odlaze u penziju pod povoljnijim uvjetima, a to znači da primaju pet prosječnih plaća isplaćenih u Federaciji BiH. Primjera radi, kada je radnica - spremačica odlazila u penziju dobijala je svojih pet prosječnih plaća, što je 2.500 KM. Sa ovim pravom, koji je godinama bio na snazi, ta radnica bi trebala otići u mirovinu sa pet prosječnih plaća u FBiH, a to je u ovom trenutku 1.046 maraka. Znači, Edin Forto, premijer KS i ministar Vranić su ovim ljudima uskratili to pravo koje se godinama primjenjuje, čime su pokazali koliko su socijalno osjetljivi prema najnižim kategorijama, a puna su im usta brige za čovjeka – naveo je Selimić.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara KS, nakon višemjesečne agonije, 28. aprila potpisali su dva strukovna i jedan Granski kolektivni ugovor sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.