open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Vranić: KCUS može obraditi dovoljan broj PCR testova, nema potrebe za angažiranjem privatnih laboratorija
Haris Vranić, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo, kazao je kako nema potrebe da se i dalje angažuju privatne laboratorije za PCR testiranje na koronavirus, te da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima kapacitete da obavi sva potrebna testiranja. 
03.11.2021. u 11:06
get url
text

- Poslali smo upit prema Zavodu zdravstvenog osiguranja da tačno znamo na ko je najčešći dobavljač, odnosno od koga se kupuju PCR testovi. Odgovor još nismo dobili. PCR testova trenutno imamo više nego dovoljno. Najveći broj testova, odnosno briseva koji se uzmu, uradi KCUS. Oni mogu raditi negdje oko 1.200 testova dnevno, tako da nema potrebe da se angažiraju privatne ustanove koje su prije bile angažirane za testiranje po ugovoru - kazao je Vranić.

Dodao je kako manji broj testova radi Zavod za javno zdravstvo.

- Oni rade mani obim testiranja, nekih 80-100 dnevno i ostatak radi KCUS. Onog momenta ako može obraditi dovoljan broj testova, ako se ukaže potreba, a nadam se da neće, ići ćemo u smjeru da se ponovo angažiraju privatne laboratorijske kuće - kazao je Vranić odgovarajući na pitanje zastupnika u Skupštini KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.