Naime, Krizni štab KS je jučer objavio da je za prijem onih pacijenata na hospitalizaciju koji nemaju kliničke znakove oboljenja Covid-19 dovoljan antigen test, a da procjenu o tome da li je potreban PCR test radi ljekar ustanove prilikom prijema.

Ovu odluku potpisao je ministar zdravstva KS Haris Vranić i predsjednik Kriznog štaba. 

Sarajevski domovi zdravlja su još u martu ostali bez PCR testova te su saopćili da ih neće biti ni za pacijente koje upućuju na liječenje u bolnicama. Do danas ih nisu nabavili i očigledno nemaju namjeru.

Sa druge strane direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav koja je ujedno i članica Kriznog štaba KS u odgovoru na upit Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu navodi kako su PCR testovi temeljni testovi i "zlatni standard za dijagnostiku".

VEZANI TEKST - U sarajevskim domovima zdravlja rade se antigenski testovi, febrilne sobe umjesto Covid-ambulanti

- U dokumentu "Upravljanje slučajem COVID-19 i osiguranje kontinuiteta zdravstvenih službi prijenos u zajednici" ističe se smanjivanje rizika od bolničkih infekcija, što je u slučaju COVID-19 oboljenja moguće adekvatnim testiranjem pacijenata, kod prijema pacijenata na hospitalizaciju, kod sumnje ili izraženih simptoma. PCR su temeljlni testovi, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku. Naredba kaže da se preporučuje i korištenje antigenskih testova ali u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-a moraju ispunjavati minimalne zahtjeve senzitivnosti i specifičnost u poređenju sa referentnim PCR testom, te stoga imaju limite u vremenu testiranja. Naprimjer negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod posebno simptomatskih pacijenata, potrebno ponovljeno testiranje PCR testom, što bi dodatno poskupljalo proces – navodi u odgovoru KCUS-u Aida Pilav, te dalje navodi:

- Iskustva iz Evropskih zemalja kažu da se pacijenti koji dolaze zbog planirane hospitalizacije ili zbog planiranog dijagnostičko-terapijskih zahvata koji generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti ili im se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji, obavezno testiraju, a najbolje temeljnim testovima koji su zlatni standard.

Podsjećamo, sarajevski domovi zdravlja ostali su bez PCR testova, te ih nema ni za pacijente koje upućuju na liječenje u bolnicama.

U dopisu upućenom KCUS-u i Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić kazao je naveo je da se obraćao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

VEZANI TEKST - Sarajevski domovi zdravlja ostaju bez pouzdanih PCR testova, zašto ih Vranić i Hajdarević nisu nabavili?

 

- Želimo vas obavijestiti da smo se obraćali Zavodu zdravstvenog osiguranja KS sa zahtjevom za nabavku setova za PCR testiranje / uzorkovanje (dopis od 9. februara 2022.) i da smo dobili odgovor da trenutna epidemiološka situacija ne zahtijeva nabavku istih (dopis od 14. marta 2022.). Shodno dopisu Zavoda, želimo naglasiti da PCR testiranje u svrhu hospitalizacije prema vašim ustanovama nećemo moći vršiti navedenom analizom, već jedino i isključivo trenutno raspoloživim brzim antigenskim testovima - napisao je tada Baltić.

Pokušali smo kontaktirati direktora Baltića kako bi nam kazao da li rade na nabavci PCR testova i zašto ih više neće biti u Domu zdravlja KS, ali se nije javio na naš poziv.

Nejasno je zašto ministar zdravstva KS Haris Vranić toliko insistira na antigen testovima, a struka kaže drugačije. Zašto se štedi na životima ljudi, a naročito kada znamo da je koronavirus još uvijek među nama.