open-navfaktor-logo
search
Nakon najave štrajka
Vranić: Dobili su najveće povećanje plaća; Sadiković: Navodi ministra su netačni
Nakon što je Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donio odluku da u ponedjeljak, 23. januara, svi članovi u vrijeme pauze u toku radnog dana izađu ispred zdravstvenih ustanova na polusatni štrajk upozorenja, reagirao je i Haris Vranić, ministar zdravstva KS.
19.01.2023. u 19:00
get url
text

VEZANI TEKST - U ponedjeljak polusatni štrak upozorenja članova Sindikata radnika u zdravstvu KS

Prvi čovjek zdravstva u KS na zvaničnoj Facebook stranici Vlade KS objavio je svoju fotografiju uz tekst:

- Kolektivnim ugovorima koji su potpisani u aprilu prošle godine radnici u zdravstvu su dobili najveće povećanje plaća od svih zaposlenih u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo.

Odgovorio mu je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

- Istina je da su potpisani kolektivni ugovori, ali su netačni navodi ministra Vranića da imamo najveće plaće u javnom sektoru. Ministar bi trebao znati, ili ga to možda i ne zanima previše, da potrošačka korpa konstantno raste. Evo i primjera: potrošačka korpa za april mjesec 2022. iznosila je 2.493 KM, a za januar 2023. 3.000 maraka. To znači da je od potpisa kolektivnog ugovora do danas potrošačka "korpa skočila" za 500 KM. Zato smo pokrenuli proces za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora i povećanje satnice – naveo je Sadiković dodajući kako Sindikat konstantno prati povećanje troškova žovota i na osnovu pokazatelja pokreće sindikalne aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.