open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Vranić demantuje: Pozivate se na "riječi trećeg lica", obavještavam vas da sam ja ministar...
Nakon što je jutros na portalu Faktor objavljen tekst pod naslovom "Vranić se još ljuti: U zdravstvene ustanove koje su radnicima isplatile jednokratnu pomoć poslao inspekciju rada", na zvaničan email portala iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo stigao je demantij Harisa Vranića, ministra zdravstva KS. 
12.01.2023. u 17:18
get url
text

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić demantuje neistine iznesene na ovom portalu, te Vas ovim putem informiše da će nakon niza iznesenih lažnih optužbi na njegov račun, podnijeti tužbu prema redakciji portala Faktor.ba, navodi se u tekstu poslanom iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo, te se dodaje kako u njegovom demantiju, koji je proslijeđen i Vijeću za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, stoji:

- Prije svega, moram podsjetiti na činjenicu da je ova Vlada i Ministarstvo nakon tri godine opstrukcija i pregovora s tri sindikata potpisala nove kolektivne ugovore kojim je predviđeno povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata, čime su radnicima u zdravstvu značajno povećane plaće. Naime, u svom tekstu navodite da je "ministar poslao inspekciju" u nekoliko zdravstvenih ustanova i to: Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS i Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS koje su svojim radnicima do 31. decembra 2022. godine isplatile jednokratnu novčanu pomoć. Dalje navodite da ste potvrdili ove navode putem direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, kojem je to prenio pravnik ove ustanove, na riječi trećeg lica, što opet pokazuje neprofesionalnost i neozbiljnost koja je već ustaljena praksa vašeg portala prilikom iznošenja optužbi na moj račun.

VEZANI TEKST - Vranić se još ljuti: U zdravstvene ustanove koje su radnicima isplatile jednokratnu pomoć poslao inspekciju rada

Ministarstvo zdravstva KS je na adrese svih zdravstvenih ustanova uputilo dopis kojim se traži dostavljanje informacija o tome koje su ustanove isplatile jednokratnu pomoć i da li su imale saglasnost ministra zdravstva i Vlade KS za to. To je jedina aktivnost koju je Ministarstvo poduzelo po ovom pitanju. Ukoliko imate konkretne dokaze kojima možete potvrditi Vaše tvrdnje da je Ministarstvo, odnosno kako kažete "ministar poslao inspekciju", molim Vas da ih, radi tačnog informisanja javnosti, ubuduće i priložite. Vašu profesionalnost i želju da javnosti iznesete tačne informacije pokazuje i to da uopće niste kontaktirali inspekciju da provjerite ko je tražio nadzor, a pritom također navodite da niste sigurni ni o kojoj inspekciji je riječ, dok u naslovu stoji da se radi o Inspekcija rada koja uopće nije nadležna u ovom slučaju?!

Dalje navodite kako sam "ljut" jer su pojedine zdravstvene ustanove "bez mog odobrenja" isplatile jednokratnu novčanu pomoć ne uzimajući u obzir da je prema Uredbi Vlade Federacije BiH ostavljeno poslodavcima da sami odluče žele li isplatiti jednokratnu pomoć, ne ugrožavajući time svoju dalju finansijsku stabilnost. Ovim putem Vas obavještavam da sam ja ministar koji se ne slaže s tim da ove ustanove isplaćuju jednokratnu pomoć od sredstava koja su namijenjena zdravstvenoj zaštiti građana Kantona Sarajevo, kao što su skupi lijekovi, ortopedska pomagala, programi liječenja rijetkih bolesti i mnogi drugi. Postavlja se pitanje ako je tako jednostavno regulisano Uredbom Vlade FBiH, zbog čega je Sindikat radnika u zdravstvu tražio isplatu jednokratne pomoći pred zgradom Vlade KS, ali i na brojnim sastancima koje sam održao s njima.

Ovim putem Vas obavještavam i da nisam prisustvovao samo 17. sjednici Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja nego sam prvi ministar koji prisustvuje svakoj sjednici tog UO jer su Ministarstvo zdravstva i Vlada KS kreatori zdravstvene politike u našem kantonu. Budite sigurni da će Ministarstvo i ovaj ministar i dalje pratiti sve procese koji se dešavaju u zdravstvenom sistemu KS, vodeći računa da su u interesu osiguranika jer nam je zdravlje naših građana na prvom mjestu - navodi se u demantiju ministra Vranića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.