open-navfaktor-logo
search
Povratnik među Zmajeve
Vrančić za Faktor: Kladio sam se s Pukkijem, imamo kvalitet za plasman na EURO
Sigurno je da će on biti najopasniji za naš gol. Mislim da nije nikakvo čudo što su ga fudbaleri izabrali za najboljeg igrača Championshipa u protekloj sezoni, rekao je Vrančić
08.06.2019. u 11:02
get url
text

Deset golova i sedam asistencija u 38 utakmica i plasman s Norwichem u Premiership razlozi su koje selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki prosto nije mogao ignorisati, pa se 30-godišnji veznjak Mario Vračić ponovo našao na spisku Zmajeva, prvi put u eri hrvatskog stručnjaka.

S fudbalerom Kanarinaca, za koje je postigao neke od ključnih golova u borbi za plasman u Premier ligu, pred utakmicu kvalifikacija za EURO 2020 s Finskom razgovarali smo o Norwichu, plasmanu u englesku elitu, povratku među Zmajeve, utakmicama s Finskom i Italijom, o saigraču Teemuu Pukkiju, koji će biti prva opasnost po naš gol u današnjem susretu, a nezaobilazna tema bio je i bivši trener bh. reprezentativca Jurgen Klopp, koji se iz trećeg pokušaja domogao trofeja Lige prvaka.

Loš početak, odličan finiš

Sezona koja se završila fantastično po Marija, nije počela najbolje.

- Početak sezone bio je težak. Zbog povrede u prvih šest utakmica uopće nisam konkurisao za sastav. No nakon što sam strpljivo čekao na šansu iskoristio sam je na pravi način i nametnuo s nekoliko golova. Ipak, nakon deset-dvanaest utakmica u kontinuitetu uslijedila je nova povreda koja me opet malo omela, ali uvijek sam bio tu. Ako nisam počinjao utakmice, onda dobijao sam priliku u nastavku - rekao je Vrančić na početku razgovora za Faktor, te naglasio kako je cilj Norwicha od starta sezone bio da igra svoju igru i u djelo sprovodi filozofiju koju je osmislio njemački stručnjak Daniel Farke.

-Nikada direktno nije rečeno da nam je cilj plasman u Premier ligu ili da nam je cilj biti među prvih šest, o tome u svlačionici nikada nismo pričali.

Iako je u posljednja četiri meča Championshipa postigao tri gola i zabilježio dvije asistencije, Vrančić smatra kako su pogoci u gostima protiv Leedsa bili vjerovatno najvažniji u sezoni.

- Mislim da je najvažnija utakmica u sezoni bilo gostovanje kod Leedsa. Postigao sam dva gola u tom susretu i pokazao da je davanje golova dijelom i moj posao, a ne samo Pukkijev - našalio se Vrančić malo na račun svog timskog kolege s čijom reprezentacijom će najboljih fudbaleri danas odmjeriti snage.

Veznjak koji je zbog BiH promijenio sportsko državljanstvo plasman u Premier ligu smatra najvećim uspjehom u karijeri, iako je svojim golovima u sezoni 2013/2014 mali Paderborn iz 2. Bundeslige uveo u njemačku elitu.

- Plasirati se u ligu gdje igraju neki od najboljih timova svijeta, sada i prvak Evrope, onda slobodno mogu reći da je plasman u Premier ligu s Norwichem najveći uspjeh u mojoj dosadašnjoj karijeri - kazao je bh. reprezentativac, te dodao kako je plasman u Premiership mnogo veći gušt od transfera u neki od klubova najjačeg engleskog fudbalskog ranga.

Prošlo je više od dvije godine od prijateljske utakmice Albanije i BiH u kojem je Vrančić upisao posljednji nastup u dresu Zmajeva. Fudbaler iz Bosanskog Broda, koji je rođen u Slavonskom Brodu, ne krije da je sretan što je ponovo dio nacionalnog tima.

- Sretan sam i zadovoljan, mada moram priznati da sam očekivao da ću dobiti poziv. Mislim da sam ga zaslužio - smatra Vrančić koji je do sada upisao šest nastupa za Zmajeve.

Današnji duel trećeg kola kvalifikacija za EURO 2020 protiv Finske jako je važan za našu selekciju, pogotovo poslije domaćeg remija s Grčkom u kojem smo ispustili dva gola prednosti. Najopasniji po Zmajeve danas će svakako biti Vrančićev tim kolega Teemu Pukki, zvanično najbolji igrač i strijelac Championshipa u protekloj sezoni.

Prije nego je nešto rekao o najboljem finskom igraču, Vrančić je otkrio jedan zanimljiv detalj iz jednog od razgovora s Pukkijem.

- Kladili smo se u večeru, s tim da sam bio velikodušan pa sam mu dao i remi jer sam uvjeren da smo mi bolji i kvalitetniji tim od Finske - rekao je Vrančić, a potom se osvrnuo i na igračke kvalitete svog klupskog kolege:

- Sigurno je da će on biti najopasniji za naš gol. Mislim da nije nikakvo čudo što su ga fudbaleri izabrali za najboljeg igrača Championshipa u protekloj sezoni jer on stvarno ima kvalitet. Njegov izgled vas može zavarati, ne izgleda najjače, a uvijek je tu, čvrst, zna gdje je gol ima taj osjećaj za igru, za gol. Ja uživam igrati s njim, pogotovo jer odlično igra u dubinu i jako se dobro kreće. Znao je moja dobra proigravanja ove sezone pretvarati u golove, no danas na njegovu žalost igram na suprotnoj strani.

Nakon crvenog kartona Miralema Pjanića u meču protiv Grka, Vrančić se spominjao kao jedna od alternacija za tu poziciju, no i sam fudbaler Norwicha svjestan je koliko je Pjanić važan za igru naše selekcije.

- Svi znam koliki kvalitet posjeduje Pjanić i jasno je da će nam faliti, bez sumnje. Ipak, njegov izostanak je prilika i za druge igrače koji će, nadam se, pomoći ekipi da ostvarimo željenu pobjedu u Tampereu - nada se Vrančić, koji vjeruje da ova generacija bh. fudbalera ima sve potrebno za plasman na Evropsko prvenstvo.

- Dobra smo ekipa, atmosfera je dobra, imamo dobrog selektora, a to su glavni preduvjeti za plasman na veliko takmičenje, tako da vjerujem da imamo dobre šanse da se plasiramo na EURO - naglasio je povratnik u nacionalni tim.

Na kraju smo Marija upitali i to kako je raditi s Jurgenom Kloppu, trenerom koji je nedavno Liverpool odveo do šeste titule prvaka Evrope. Vračić je imao priliku sarađivati s menadžerom Redsa u Mainzu ali i u Dortmundu.

- Top, top, top! Eto to je najkraći opis rada s Kloppom. Prvo što moram reći kada pričam o njemu jeste da je jako dobar čovjek, veliki je karakter, a pored toga je izuzetan stručnjak. Ja sam prije deset godina prvi put sarađivao s njim, pa onda opet u Dortmundu i kroz godine je očit i njegov napredak. On je definitivno jedan od najboljih trenera na svijetu - kazao je Vrančić, dodavši:

- On ima taj miks, ne ophodi i ne pristupa svako igraču na isti način, a prevariti ga je nemoguće. Tačno osjeti kada neko ne daje maksimum bilo u igri ili na treninzima. Uz sve to on je sjajan motivator.

Učitelj u školi

Mario nije prvi Vrančić koji je obukao dres BiH. Njegov stariji brat Damir, bivši fudbaler Eintracht Braunschweiga upisao je pet nastupa za Zmajeve.

- Damir još se bavi fudbalom, ali to mu dođe više kao hobi. Igra petu ligu, ali studira i uskoro će steći diplomu za učitelja - otkrio je Mario na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.