open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Vraćaju se stari problemi: Zašto udomljeni psi ponovo završavaju na ulicama
Povećava se broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva. RJ Kafilerija, odnosno jedina ovlaštena služba za hvatanje pasa, ima probleme radeći ovaj delikatan posao jer ih u tome sprečavaju i građani, a i neke institucije ne sarađuju dobro sa njima.
21.05.2022. u 08:47
get url
text
Velešići
Velešići

Osnovna djelatnost RJ Kafilerije, koja radi od 2016. godine, jest neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porijekla. Hvatanje napuštenih, agresivnih i bolesnih pasa sa javnih površina sa područja Kantona Sarajevo.

Kafilerija nije registrovana kao higijenski servis, pa ne mogu vršiti preglede i eutanazije pasa. Njihov je zadatak da uhvaćene pse predaju nadležnim veterinarskim stanicama.

- Prilikom hvatanja najvše problema prave nam neki građani koji ne dozvoljavaju radnicima da izvršavaju svoje obaveze. Naše radnike ometaju verbalno i fizički i često svoj posao obavljamo u pratnji policije, ali i tada nas sprečavaju da radimo svoj posao – kazali su nam u Kafileriji.

Uhvaćeni psi nakon što se pošalju u nadležne veterinarske stanice pregledaju pse i vrše eutanaziju ako je neophodno. Veterinarske stanice imaju jedini ovlaštenje da uhvaćene pse daju na udomljenje.

- Iako se određen broj udomi, problem je što se ne vrši kontrola udomljenih pasa. U 90 posto slučajeva pse koje uhvatimo i predamo u veterinarsku stanicu nakon udomljavanja završe ponovo na ulici zbog neodgovornih građana koji ih udomljavaju, te se zna desiti da jedne te iste pse hvatamo više puta – ističu iz Kafilerije.

Kafilerija radi svakog radnog dana i subotom od 8 do 18 sati, ali ne mogu sve uhvaćene pse da predaju veterinarskim stanicama jer one imaju znatno kraće radno vrijeme, i to je jedan od problema, kažu iz Kafilerije.

Hvatanje pasa sa javnih površina Kafilerija vrši na osnovu rješenja inspekcije, zahtjeva policije, općina i mjesnih zajednica i građana Kantona Sarajevo.

MUSTAFE BEHMENA from Ismet Nuno Arnautalic on Vimeo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.