Osnovna djelatnost RJ Kafilerije, koja radi od 2016. godine, jest neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porijekla. Hvatanje napuštenih, agresivnih i bolesnih pasa sa javnih površina sa područja Kantona Sarajevo.

Kafilerija nije registrovana kao higijenski servis, pa ne mogu vršiti preglede i eutanazije pasa. Njihov je zadatak da uhvaćene pse predaju nadležnim veterinarskim stanicama.

- Prilikom hvatanja najvše problema prave nam neki građani koji ne dozvoljavaju radnicima da izvršavaju svoje obaveze. Naše radnike ometaju verbalno i fizički i često svoj posao obavljamo u pratnji policije, ali i tada nas sprečavaju da radimo svoj posao – kazali su nam u Kafileriji.

Uhvaćeni psi nakon što se pošalju u nadležne veterinarske stanice pregledaju pse i vrše eutanaziju ako je neophodno. Veterinarske stanice imaju jedini ovlaštenje da uhvaćene pse daju na udomljenje.

- Iako se određen broj udomi, problem je što se ne vrši kontrola udomljenih pasa. U 90 posto slučajeva pse koje uhvatimo i predamo u veterinarsku stanicu nakon udomljavanja završe ponovo na ulici zbog neodgovornih građana koji ih udomljavaju, te se zna desiti da jedne te iste pse hvatamo više puta – ističu iz Kafilerije.

Kafilerija radi svakog radnog dana i subotom od 8 do 18 sati, ali ne mogu sve uhvaćene pse da predaju veterinarskim stanicama jer one imaju znatno kraće radno vrijeme, i to je jedan od problema, kažu iz Kafilerije.

Hvatanje pasa sa javnih površina Kafilerija vrši na osnovu rješenja inspekcije, zahtjeva policije, općina i mjesnih zajednica i građana Kantona Sarajevo.

MUSTAFE BEHMENA from Ismet Nuno Arnautalic on Vimeo.