open-navfaktor-logo
search
Presuda
Vozaču "audija" četiri godine zatvora zbog nesreće s troje mrtvih
Okružni sud u Doboju izrekao je presudu kojom je Sinišu S. iz Brčkog osudio na četiri godine zatvora zbog stravične saobraćajne nesreće koja se 5. septembra 2020. godine dogodila u Lončarima nadomak Brčkog, a u kojoj su poginule tri osobe.
21.02.2022. u 14:59
get url
text

U ovoj nesreći poginuo je bračni par iz Tešnja Fahro i Dževdeta Bećirović, te njihov sugrađanin Almir Dolamić.

Kako se neposredno nakon nesreće moglo čuti, stradali su bili trgovci na pijaci, a kobnog jutra krenuli su u Brčko po robu. Iza poginulog para ostalo je četvero djece.

Kako se navodi u presudi, 5. septembra 2020. oko 2.20 ujutro, optuženi Siniša S. je upravljao automobilom "audi B8". Dolaskom na složenu, četverokraknu raskrsnicu, regulisanu semaforima i vozeći pritom brzinom od 84,8 km/h, iako je ograničenje bilo 60, nije usporio niti se zaustavio, iako mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.

U tom trenutku magistralnim putem kretao se "mercedes vito", koji je vozio Bećirović i kojem je na semaforu također bilo upaljeno crveno svjetlo, a koji se kretao 63,85 km/h, iako je ograničenje bilo do 40 km/h.

Zbog toga je, kako je navedeno u presudi, na raskrsnici došlo do udara prednjeg čeonog dijela audija, kojim je upravljao optuženi, u prednju desnu bočnu stranu "mercedesa", kojim je upravljao stradali Bećirović.

Usljed teških višestrukih povreda sve tri osobe iz "mercedesa" poginule su na mjestu nesreće.

U presudi se ističe da se vozač "audija", kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije pridržavao saobraćajnih propisa i tako je ugrozio saobraćaj, te doveo u opasnost život ljudi, pa je usljed toga poginulo više osoba.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od tri godine, koja se računa od dana pravosnažnosti presudu, a u koju se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.