open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Vozači smješteni u karantin u hotelu "Tehnograd" strahuju za egzistenciju
Grupa od tridesetak vozača koji rade za slovenske firme, u nedjelju su s graničnog prijelaza u Brčkom prevezeni u hotel "Tehnograd" u Tuzli s rješenjem sanitarnog inspektora, a  prema kojem ostaju u karantinu najviše 72 sata.
17.04.2020. u 08:51
get url
text

Međutim, iako je taj rok istekao u utorak, oni su i dalje u karantinu, žive u potpunoj neizvjesnosti i strahu da će ostati bez posla u Sloveniji. Među njima najviše je vozača iz Gradačca, Gračanice i Srebrenika, dok je manji broj iz Tuzle, Sapne, Živinica i Banovića. Oni su u posjetu porodicama bili pošli privatnim automobilima. 

- Čuli smo se s kolegama koji su u petak čitav dan vlastitim automobilima prelazili granicu bez ikakvih problema. Dobili su rješenja o kućnoj izolaciji do ponovnog angažovanja, čemu smo se i mi nadali, pa smo zahvaljujući tim informacijama krenuli na put. Međutim, u petak navečer naredba je promijenjena i naložen je obavezni karantin za sve koji prelaze granicu, izuzimajući vozače, pilote, mašinovođe, prekogranične radnike i još neke. Iako smo imali papire da smo vozači, smjestili su nas u hotel "Tehnograd" gdje smo već četiri dana – kaže Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Iako u karantinu imaju redovnu ishranu i sredstva za higijensko-epidemiološku zaštitu, teško im pada što im se još niko nije obratio da kaže zašto su u karantinu i do kada će biti.

Kontaktirali su, navodi, sve nadležne kantonalne i federalne institucije i niko im nije dao bilo kakav odgovor.

Dodaje da je rodbina svih vozača u karantinu zabrinuta za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, a najviše za egzistenciju jer bi mogli ostati bez posla. Međutim, od nedjelje im niko na vrata nije pokucao osim volontera koji donose hranu.

- Sada i ne mislimo toliko o svom zdravlju, koliko o egzistenciji. Da sam mogao raditi u BiH, ne bih ostavio dvoje male djece i išao vani. Sada mi je i taj posao doveden u pitanje. Tražili smo da nas vrate na granicu da idemo raditi. Međutim, ne dozvoljavaju nam. Rekli su da će nas testirati kroz 14 dana, a ako već hoće, zašto odmah ne urade testove na COVID-19? Mislim da sve ovo s koronavirusom i nema velike veze. Da ima, do sada bi nas posjetio bar neko ko je zadužen za medicinski nadzor u karantinu – zaključio je Mujkić.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović kaže da su od Federalnog štaba CZ tražili pojašnjenje člana 6. naredbe od 10. aprila o obaveznom karantinu na graničnim prijelazima, u dijelu koji tretira izuzetke, među kojima su i vozači, te prekogranični radnici, a u koje spada i grupa smještenih u hotelu "Tehnograd".

- Sad kada gledamo naredbu, nama je sve jasno. Međutim, te ljude ne možemo pustiti, jer je rješenje o stavljanju u karantin donijelo Federalno ministarstvo zdravlja. Tražili smo da se pojasni šta se podrazumijeva pod pojmom "prekogranični radnici", u koje po logici stvari spadaju i vozači u inostranstvu, ali zvanično još nismo dobili odgovor. I kada dobijemo objašnjenje, nikoga ne smijemo pustiti bez rješenja Federalnog ministarstva zdravlja – zaključio je Jovanović.

Dodao je da nastoje život ljudi u karantinu olakšati na svaki mogući način, ali da kompetencije o njihovom izlasku donose više instance.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.