open-navfaktor-logo
search
Na relaciji Sarajevo-Stockholm
Vozač zaspao za volanom, nesreća izbjegnuta zbog prisebnosti putnika
Putnici u autobusu firme BISS Tours iz Zenice, koji je vozio na relaciji Sarajevo - Stockholm, doživjeli su pravu dramu u srijedu oko ponoći, kada je vozač zaspao, a oni na putu zamalo doživjeli katastrofalnu saobraćajnu nesreću.
05.02.2022. u 09:51
get url
text
Ilustracija

Vanja Smolić, putnik u ovom autobusu, za Nezavisne novine je kazao da su oni koji su išli njim prestrašeni te da su samo zbog toga što su bili prisebni sačuvali svoje živote.

- Vozač je u jednom trenutku zaspao i to na oko 55 kilometara od Stockholma i krajnje destinacije. To se desilo oko 12 sati uveče, kada je bila mrkla noć, a u autobusu je bilo pet putnika i dva vozača. Ipak, bio sam priseban, shvatio sam da je vozač zaspao i da smo prešli u potpuno drugu traku. Skočio sam i uhvatio volan, da bi se drugi vozač, koji je također spavao, probudio i povukao ručnu kočnicu, te smo nekako uspjeli da se zaustavimo nasred puta - kazao je Smolić.

Autobus je udario u bankinu i malo je oštećen.

- Velika je sreća da smo se uspjeli zaustaviti, iako je put bio zaleđen i veoma je teško bilo upravljati u takvim uvjetima. Sretni smo što se nije ništa gore desilo, ali ostali putnici su prestrašeni i sada - naveo je Smolić.

Tvrdi da je, kada je ušao u autobus u Banjoj Luci, vidio po vozačima da su ili iscrpljeni i umorni, ili bolesni, pa mu je nekako bilo čudno da će toliki put oni preći.

- Ovo je put koji traje 36 sati i potrebni su profesionalniji vozači, koji će svoj posao odrađivati kako treba. Neću sada da ulazim u to kolika oni primanja imaju i koliko rade, ali mislim da je život najbitniji. Ako su umorni, onda je kompanija koja ih je angažovala trebalo odmorne vozače da staviti da odrade tu turu, a ne da mi rizikujemo živote - kazao je Smolić.

Istakao je da su, nakon što su uspjeli zaustaviti autobus, izašli napolje te da su bili u šoku i ostali nasred puta neko vrijeme.

- Ono što dokazuje moje tvrdnje jeste to da je vozač, čim smo izašli iz autobusa, samo pao. Prepao sam se da mu se nije slošilo i prišao sam da vidim šta se dešava. Nakon nekog vremena on je stajao nasred puta i zamalo ga je pokupio kamion. Bukvalno sam ga u zadnjem trenutku sklonio s ceste. Putnici su me molili da vozim do Stokholma, ali ja nisam položio za autobus, pa je ipak drugi vozač uskočio, iako je trebalo da odmara. Stvarno ne znam šta se ovom vozaču dogodilo, pretpostavljam da je bio preumoran i iscrpljen, ali opet ponavljam da to nije vrijedno ljudskog života - rekao je Smolić.

Iz kompanije BISS Tours iz Zenice se niko nije javio i komentirao ovaj slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.