open-navfaktor-logo
search
Neprimjeren postupak
Vozač Sarajevo taxija koji je izbacio autističnog dječaka iz vozila bit će kažnjen
Riječ je o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz autističnog spektra
02.06.2019. u 09:46
get url
text

Nakon što se majka autističnog dječaka požalila na odnos vozača Sarajevo Taxija prema njoj i njenom sinu, oglasilo se i Udruženje Sarajevo taxi.

- Sarajevo Taxi se izvinjava gospođi Zlatiborka Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer a u kojoj je učestovao vozač koji je član našeg udruženja. Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju, i nad njim će se provesti disciplinski postupak – kazali su iz Sarajevo taxija, dalje navodeći:

"Riječ je o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz autističnog spektra, i nije znao kako da reaguje u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se dešavale tokom vožnje, pa je iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se izvinjava".

Udruženje Sarajevo taxi ističe da ovaj slučaj, nažalost prikazuje još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra, i naročito potrebnom edukacijom za članove našeg udruženja.

-Sarajevo taxi će potražiti pomoć od nadležnih institucija i organizacija kako bi napravili program edukacije za vozače, da se ovakva situacija ne bi ponovila.

Slučajevi kada ljudi ne znaju kako da se ponašaju u susretu sa osobama iz autističnog spektra problem je svuda u svijetu, i na žalost ni naša organizacija nije izuzetak.

Obratit ćemo se organizacijama koji rade na pomoći osobama iz autističnog spektra, koje su nam voljne pomoći da pripremimo vozače, pogotovu mlade i neiskusne, kako da se ponašaju u ovakvim situacijama kako ne bi ugrozili ni putnike ni druge učesnike u saobraćaju.

Protiv vozača će biti proveden disciplinski postupak i bit će kažnjen u skladu sa statutom, ali nam nije cilj puko kažnjavanje nego želimo da preduprijedimo ovakve situacije kroz edukacije da se ovo više ne ponavlja – zaključili su iz Sarajevo taxija.

Podsjećamo, Zlatiborka Popov-Momčinović jučer je na društvenim mrežama objavila kako je nju i njenog sina, nakon što je povisio ton u taksi vozilu, vozač taksija izbacio iz vozila. Ovaj potez nesavjesnog vozača osudili su građani svojim komentarima na društvenim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.