Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić potpisali su danas Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranja željezničkog putnog saobraćaja na relaciji Pazarić – Željeznička stanica Sarajevo.

Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 06:18 sati, a iz Sarajeva u 07:26 sati. Zadnja vožnja iz pravca Pazarića bit će u 20 sati, a iz Sarajeva u 20:51.

- Ova linija će biti korisna svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno stanovnicima Hadžića koji će mnogo brže stizati u grad, bez promjena javnog prijevoza i presjedanja. Uspostavljanjem ove linije, šaljemo poruku građanima da je dobra saradnja sa preduzećima na svim nivoima vlasti od izuzetne važnosti. Veoma smo zadovoljni našim dogovorom sa Željeznicama, a koje ćemo nastojati u narednom periodu i proširiti - kazao je ministar Šteta.

Cijena karata zavisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom pravcu za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog Mosta i Ilidže izdvojiti 2 KM, do Blažuja 2,2 KM, do Hadžića 2,5 KM i do Pazarića 3 KM. Cijena karata u dvosmjernom pravcu Željeznička stanica – Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,2 KM, dok će za dvosmjerni pravac Željeznička stanica - Blažuj iznositi 3,5 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti 4 KM, a na relaciji Željeznička stanica – Pazarić karta u dvosmjernom pravcu će iznositi 4,8 KM.

Danas je potpisan i Sporazum kojim je omogućeno studentima, đacima i penzionerima da mjesečni kuponi iz javnog linijskog prijevoza na području Kantona Sarajevo važe i na ovoj relaciji.

Rezultat današnjeg potpisivanja ugovora bili su raniji razgovori i pregovori, ali i odluka Vlade KS kojom je Ministarstvu saobraćaja KS i Željeznicama FBiH data saglasnost za realizaciju ovog projekta. Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja predviđeno je da ŽFBiH obavljaju usluge prijevoza putnika na linijama za koje Vlada Federacije BiH i vlade kantona u FBiH iskažu svoj interes.

- Kada smo počeli sa pregovorima i realizacijom ove ideje, za cilj smo imali rasterećenje prijevoza putnika koji se obavlja u tramvajima na relaciji Vijećnica - Ilidža, na kojoj će u narednom periodu krenuti rekonstrukcija tramvajske pruge. Prvobitni plan je bio da voz saobraća do Hadžića, ali smo odlučili da se relacija ipak produži do Pazarića. Nakon svih dogovora koje smo u proteklom periodu postigli, zadovoljstvo je najaviti da od 9. augusta počinje saobraćati voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić. Ovo je još jedan od dokaza da nastavljamo sa ispunjavanjem mjera koje smo planirali za ovu godinu - kazao je ministar Šteta, nakon potpisivanja ovog ugovora.

Direktor Džafić je istakao važnost prijevoza putnika željeznicom, ali je i iskazao zahvalnost Vladi KS na ukazanom povjerenju.

- Prijevoz putnika željeznicom od vitalnog je interesa za Federaciju i sve njene kantone sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prijevoz (radnici i đaci), bezbjednost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prijevoz, i na kraju, nimalo zanemarljivi aspekti, ekologija i buka. Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih vozova uz mogućnost korištenja i redovne putničke linije lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo - Konjic - Sarajevo. Željeznice FBiH će građanima Kantona Sarajevo ponuditi vrhunsku uslugu prijevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, koji će svojim komforom, kvalitetom i uslugama koje pruža, zadovoljiti sve kriterije putnika - kazao je direktor Džafić.

Dodao je i da su Vlada KS i njeno Ministarstvo saobraćaja prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za uslugama koje Željeznice mogu pružiti.