open-navfaktor-logo
search
Nova linija
Voz od Sarajeva do Pazarića: "Dobro mi dođe da izbjegnem gužvu, a i brzo stignem"
Građanima Kantona Sarajevo od 9. augusta ove godine omogućeno je da vozom "putuju" od glavne Željezničke stanice do Hadžića, odnosno Pazarića, a kako smo se uvjerili na mjestu događaja, putnici ovu liniju redovno koriste.
02.09.2021. u 20:46
get url
text

VEZANI TEKST - "Historijski voz" do Pazarića jučer propustio vožnju, zabranjeno vraćanje novca putnicima

Na peronu na Željezničkoj stanici voz koji je krenuo jučer ujutro, po redu vožnje u 10 sati, čekalo je 20-ak putnika. Starija gospođa s kojom smo razgovarali kazala je kako joj je ova linija dobro došla, te da će je svakako nastaviti koristiti.

- Ovo je drugi put da idem ovim vozom. Inače živim u Starom Gradu, a imam vikendicu u Blažuju, tako da mi veoma dobro dođe da izbjegnem gužve u gradskom prijevozu i prilično brzo dođem do Blažuja – rekla je.

Iz voza koji je na Željezničku stanicu stigao u 11.39 sati izašlo je više od 50 ljudi, mahom mlađih osoba.

Kontaktirali smo Željeznice FBiH s upitom koliko su karata prodali od dana kada je uvedena ova linija, međutim do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Vrijeme putovanja voza na relaciji od Sarajeva do Hadžića (Pazarića) je 34 minute sa usputnim zaustavljanjem u stanicama Alipašin Most, Stajalište Ilidža, Blažuj, Hadžići i Pazarić.

{$galerijaFotografija}

Iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine ranije je saopćeno kako će građanima KS ponuditi vrhunsku uslugu prevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, kao i to da voz posjeduje multimediju, klimatiziran je i ima mogućnost korištenja internet veze u vozu. Voz raspolaže sa dva razreda, 132 sjedišta i 99 stajaćih mjesta.

Vlada KS i ŽFBiH su potpisale i Sporazum kojim je omogućeno da putnici koji posjeduju važeće mjesečne đačke, studentske i pezionerske karte za javni linijski prevoz putnika na području Kantona Sarajevo iste mogu koristiti za prevoz vozom.

Oko uspostavljanja ove linije vođene su mnoge polemike budući da su je iz Vlade KS pompezno najavljivali i hvalili se, te neizostavno fotografirali, a premijer Edin Forto i ministar saobraćaja Adnan Šteta u pratnji sarajevskih načelnika prvi su se provozali i svjedočili su tom "velikom danu", kako ga je opisao ministar Šteta.

Željeznička stanica, 01.09.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.