Srijeda, 19.01.2022.
h

"Voz mladih iz Turske za Bosnu" stigao u Sarajevo

"Voz mladih iz Turske za Bosnu" koji je 1. jula krenuo iz Istanbula stigao je danas na Željezničku stanicu Sarajevo sa 100 mladih putnika, a istim vozom će u jednom od narednih dana otputovati i za Mostar.

Učenici srednjih škola i studenti iz svih dijelova Turske doputovali su preko Sofije, Skoplja i Beograda u Sarajevo, da bi se pridružili ovogodišnjem Maršu mira koji počinje u subotu 8. jula, a trajat će do 11. jula, kad se obilježava 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

U bijelim majicama na kojima piše “Ne zaboravite Srebrenicu 1995-2017“ izašli su na perone Željezničke stanice Sarajevo gdje ih je dočekala predsjednica Udruženja žena žrtava rata Bakira Hasečić. Držeći transparente “Istanbul-Srebrenica“ i zastave BiH i Turske, sjeli su na peron praveći polukrug i uz pratnju gitare vrlo emotivno otpjevali pjesmu “Srebrenica“ turskog pjevača Haluka Leventa.

- Došli smo iz svih dijelova Turske da se pridružimo obilježavanju godišnjice genocida nad muslimanima u Srebrenici. Ne bojimo se ni pješačenja ni vrućina. To je najmanje što možemo uraditi da se ovaj zločin genocida zapamti i da se više nikada i nikome ne ponovi - rekla je studentica Ruveyala Alber.

Osim učestvovanja u Maršu mira, tokom boravka u BiH mladi iz Turske obilazit će kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva i Travnika. Nakon Sarajeva “Voz mladih iz Turske za Bosnu“  krenut će u Mostar gdje će posjetiti kulturno-historijske znamenitosti iz osmanskog perioda.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh