open-navfaktor-logo
search
Bespovratna sredstva
Von der Leyen najavila: Evropska unija predviđa paket energetske podrške od 71 milion KM za BiH
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH obratila se te najavila paket pomoći koju sprema Evropska unija za zemlje zapadnog Balkana.
28.10.2022. u 11:51
get url
text

- Izuzetno mi je zadovoljstvo boraviti u Sarajevu u ovom historijskom trenutku za Bosnu i Hercegovinu. Ali prije nego kažem nešto o ovom prelijepom gradu i zemlji, dozvolite mi da vas na trenutak odvedem u grad u kojem sam rođena i u kojem živim. Grad Brisel. U srcu Brisela je i djelić Bosne i Hercegovine - kazala je ona.

Potom je pojasnila kako je riječ je o muralu mladog umjetnika iz Sarajeva Rikarda Druškića.

Rikardo je unio svjetlost i radost sa Balkana u sivilo briselskog vremena, dodala je ona, ali osim ljepote, mural šalje jasnu poruku, cijeni Von der Layen: "Da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u srcu Evropske unije".

{$galerijaFotografija}

- Sada je trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvari korak na putu ka Evropskoj uniji. Svi smo svjesni da provedba ovih reformi neće biti jednostavna, ali pozivam vas da ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta. Reforme nisu bitne samo iz razloga jer vas vode u EU nego jer će vašu zemlju činiti boljom - započela je ona te poručila:

- Vrata EU-a će biti otvorena. Ja vas molim i pozivam da iskoristite priliku.

Kako je rekla, Bosna i Hercegovina je smještena u samom srcu Evrope, te bi zbog toga BiH i trebala biti "u samom srcu naše trgovinske i ekonomske razmjene".

- Ovakva saradnja je još i važnija u vrijeme kada Putinov energetski rat pogađa porodice i privrede širom našeg kontinenta. Danas želim najaviti da Evropska unija priprema paket energetske podrške za Zapadni Balkan. Paketom se kratkoročno predviđa 71 milion za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva upravo ovdje u Bosni i Hercegovini - istakla je ona.

 

Dom Armije, Ursula von der Layen, 28.10.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.