open-navfaktor-logo
search
Nadahnuo Ukrajince
Volodimir Zelenski ličnost 2022. godine magazina Time
Magazin Time proglasio je u srijedu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za “ličnost 2022. godine", navodeći da je nadahnuo Ukrajince i dobio globalna priznanja za svoju hrabrost u otporu ruskoj razornoj invaziji.
07.12.2022. u 15:34
get url
text

Odbijajući napustiti ukrajinsku prijestolnicu Kijev po izbijanju rata dok su padale ruske bombe, bivši komičar okupljao je svoje sunarodnike u emisijama iz glavnog grada i putovao po svojoj ratom razorenoj zemlji, istaknuo je magazin u obrazloženju svoje godišnje titule.

Zelenski je u utorak posjetio ukrajinske trupe u blizini prve linije fronta u istočnoj Ukrajini.

- Uspjeh Zelenskog kao ratnog vođe oslanjao se na činjenicu da je hrabrost zarazna. Proširila se političkim vodstvom Ukrajine u prvim danima invazije, jer su svi shvatili da je predsjednik ostao u blizini - piiše Time obrazlažući priznanje 44-godišnjom čelniku.

Glavni izvršni direktor Tesle Inc Elon Musk proglašen je za Timeovu "ličnost godine" u 2021. u kojoj je njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila postala najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu. Time je ovu tradiciju započeo 1927. godine, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.