Kum nije dugme

Voloder: Šepićev vjenčani kum ne bi trebao biti šef kluba NB-a u Parlamentu FBiH

Objavljeno: 12.12.2018. u 19:21 Autor: M. R.

Vjenčani kum je referenca broj jedan kod predsjednika stranke, a sve sa namjerom da direktno upravlja svim procesima, napisao je Predsjedništvu NB-a zastupnik te stranke Elmedin Voloder 

Elmedin Voloder

Elmedin Voloder, zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uputio je pismo članovima Predsjedništva svoje stranke u kojem izražava svoje neslaganje sa prijedlogom predsjednika NB-a Senada Šepića da Amer Obradović bude izabran za šefa zastupničkog kluba NB-a u federalnom Parlamentu.

- Predsjednik stranke gospodin Šepić je pozvao nas četvero na dan održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i to u 10.00, dok je sjednica Parlamenta bila zakazana u 11.00. Nakon kraćeg razgovora saopćio nam je da jedan naš zastupnik treba preći u klub partije Narod i pravda, kako bi oni mogli formirati svoj klub u Parlamentu, jer je on to obećao gospodinu Konakoviću. Pored toga nam je predložio da gospodin Amer Obradović bude šef zastupničkog kluba. Ja sam se tome usprotivio i rekao da nisam saglasan. Nisam obrazlagao svoj stav, ali sam iskoristio vrijeme pa sam nakon održavanja sjednice razgovarao sa gospodinom Obradovićem i njemu predložio da se nas četvero zastupnika sastane i dogovorimo u vezi s tim. Odbio je moj prijedlog i rekao da će to riješiti Predsjedništvo – naveo je Voloder u pismu članovima Predsjedništva Nezavisnog bloka.

Voloder dalje pojašnjava da je razlog njegovog neslaganja sa Šepićevim prijedlogom u tome što su Šepić i Obradović dugogodišnji prijatelji i vjenčani kumovi.

- Ni u kom slučaju ne može biti izabran ni na jednu dužnost u stranci, niti je trebao biti na listi član bliže porodice ili bliski prijatelj predsjednika stranke. Ne može, i ne smije biti predložen niti izabran ili postavljen za bilo šta ili bilo gdje. Vjenčani kum je referenca broj jedan kod predsjednika stranke, a sve sa namjerom da direktno upravlja svim procesima. Sekretar, član Predsjedništva, član kadrovske, i sada zastupnik u Parlamentu treba podnijeti ostavku na sve funkcije ili treba biti smijenjen od strane Predsjedništva – napisao je Voloder.

Pismo koje je Voloder poslao članovima Predsjedništva Nezavisnog bloka 

U razgovoru za Faktor, Voloder je kazao kako ostaje pri svom stavu i da nije u redu da Šepićev vjenčani kum bude šef kluba zastupnika NB-a.

- Mislim da se odluke u strankama ne trebaju donositi na osnovu nikakvih familijarnih, jaranskih veza, veza preko kumstva i slično. Ne može to biti referenca. Predsjedništvo stranke, po našem Pravilniku, nije ovlašteno da daje saglasnosti nego je to bila više njihova preporuka, odnosno želja predsjednika Šepića da malo utiče na taj proces. S obzirom da sam ja čovjek koji misli da demokratiju treba provoditi na način kako je to i definisano, kroz izražavanje slobodne volje, poslao sam im to pismo. Mi smo jedna nova stranka i nova politika gdje svako može reći šta misli ili to napisati, za razliku od drugih partija koje imaju ograničenja u tom smislu - kaže Voloder.

Dodaje da je on "čovjek iz privrede" i da je prvi put ušao u politiku sa 53 godine.

- Imam privatnu firmu sa 50 uposlenih i mene je privuklo to što su u Nezavisnom bloku 85 posto nova lica. Želimo da pravimo neku novu politiku, neku novu priču od koje će svi imati koristi. Evo, ja predlažem da SDP i SDA naprave vlast, a mi male stranke ćemo njima pomoći – rekao nam je Voloder.

Zastupnici NB-a uskoro bi trebali odlučiti ko će biti šef njihovog kluba u Parlamentu FBiH. Nezvanično saznajemo da je uprkos Voloderovom protivljenju, Amer Obradović i dalje "u igri", a Voloder očekuje da bi i on sam mogao biti izabran za šefa kluba.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije