open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Vole li nas mačke zaista manje od pasa?
Ne dopustite da vam razni naslovi ubace sjeme sumnje u ljubav koju vaša mačka osjeća prema vama
17.12.2019. u 14:59
get url
text

Otkako je prije nekoliko godina objavljena studija pod nazivom "Secure Attachment", pojavilo se mnogo tekstova koji su pogrešno protumačili studiju, rezultat izvukli iz konteksta i došli do zaključka da mačke manje vole svoje vlasnike nego psi.

Pet Health Network odlučio je predstaviti studiju, objasniti zaključke koje su istraživači donijeli kako bi ohrabrili vlasnike mačaka da vjeruju u svoje ljubimce i da ne vjeruju u dopadljive natpise na internetu koji više idu u korist pasa.

Studija, koju su proveli Alice Potter i Daniel Mills, uključivala je 20 parova (mačka i skrbnik). Mačke su stavljene u sobu s dvije stolice (jedna stolica bila je za skrbnika, a druga za potpunog stranca), nekoliko igračaka, prozori su bili potpuno prekriveni. Kamera je snimala interakciju između svake mačke, skrbnika i stranca tokom različitih uvjeta i ponašanja (odlazak skrbnika, vraćanje skrbnika, odlazak i vraćanje stranca itd.). Istraživači su koristili test koji je poznat kao "Ainsworth Strange Situation" kako bi odredili ponašanje mačaka i tako odredili kolika je povezanost mačaka s njihovim skrbnicima.

Rezultati "Secure Attachment" studije

Rezultati su pokazali da su mačke bile glasnije kada su skrbnici napuštali prostoriju nego kada je to učinio stranac, ali da nisu vidjeli nikakve dodatne dokaze koji su sugerirali da je povezanost mačke i skrbnika sigurna.

Otkrili su da mnogi aspekti ponašanja mačaka nisu u skladu s karakteristikama povezanosti. Međutim, primijetili su da test nije ispitivao postoje li razlike u vezivanju mačaka koje su samo u zatvorenom prostoru ili i u zatvorenom i u otvorenom prostoru, prema tome, ovaj test nije bio najučinkovitiji instrument za utvrđivanje povezanosti mačaka za njihove skrbnike.

Konkretno su izjavili da ne žele implicirati da mačke ne mogu formirati neki oblik prisnog društvenog odnosa ili povezanost sa svojim vlasnicima, ali da odnos koji mačke imaju sa svojim skrbnicima ne može biti tipično okarakteriziran.

Šta to zaista znači?

To znači da mačke ne pokazuju istu vrstu povezanosti za svoje skrbnike kao psi. Pas vidi skrbnika kao izvor sigurnosti, dok mačke pokazuju više vrsta ponašanja koja bismo nazvali "neovisnim".

To ne znači da mačke ne uživaju sa svojim skrbnicima, već jednostavno traže ljudsko društvo iz drugih razloga i na različite načine od pasa.

Studija je utvrdila da je upotreba "Ainsworth Strange Situation" testa sa psima, koji bi stajali kod vrata kada skrbnik iziđe, bila ključna kako bi se utvrdila mjera povezanosti, pa čak i odvojenosti. Mačke nisu pokazale ovakvo ponašanje, ali istraživači smatraju da to nije zbog manjka povezanosti, već zbog mogućnosti da mačke ne iskazuju nemir i zabrinutost na taj način.

U mačjim društvenim grupama ne možete vidjeti istu vrstu socijalne povezanosti koju možete primijetiti kod pasa. To je zato što su mačke samotnjaci i lovci, samim tim ne moraju se blisko povezati s društvenom grupom kako bi preživjele.

Za razliku od pasa koji se duže druže i žive s ljudima, mačke ne traže ljudsku pomoć kako bi zadovoljile svoje dnevne potrebe. Jasno oblikuju socijalnu povezanost sa svojim vlasnicima i pokazuju određeno privrženo ponašanje.

Ukratko, ne dopustite da vam razni naslovi ubace sjeme sumnje u ljubav koju vaša mačka osjeća prema vama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.