Vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirajući ovu Dodikovu izjavu kaže da "kada se govori o muslimanskoj vojsci na Balkanu, osim zastrašivanja desno orijentisane Evrope, lično ne zna drugi razlog da se bilo koja vojska tako zove". 

VEZANI TEKST - Dodik o sastanku s Escobarom: Amerikanci žele unitarnu državu, sutra ću razgovarati sa Erdoganom

- Ne zna se opet na koga se to tačno odnosi, jer muslimana ima skoro dvije milijarde na planeti koji naseljavaju geografske prostore od Pacifika do Sredozemlja i dalje. Bilo bi fino kada bi Dodik bio malo precizniji, jer je čak i Austrougarska monarhija svoje vojne jedinice sastavljene od bosanskih muslimana nazivala Bošnjačkim regimentama. Muslimanska vojska kao takva nikada nije postojala u Bosni i Hercegovini, niti pod tim imenom, niti je u tom kontekstu bilo kada vojno organizirana kao legalna vojna formacija. Uglavnom su muslimanske brigade bile dio pobjedničkih vojski u Bosni i Hercegovini. Uostalom i u Narodnooslobodilačkoj vojsci FNR Jugoslavije 16. Muslimanska udarna brigada oslobodila je Sarajevo 6. aprila 1945. godine od fašista - podsjeća Ahatović za Faktor.  

Oružane snage BiH, naglašava on, nastavljaju tu tradiciju i svom karakteru u prvom redu odražavaju multietnički sastav njene jedine legalne oružane sile Armije Republike Bosne i Hercegovine.  

- Prva brigada, je u svakoj vojsci ogledalo te vojske. U Armiji RBiH 1. Slavna viteška brigada 1. Korpusa Armije RBiH, bila je elitna i sigurno najodlikovanija jedinica koja je u svom sastavu je imala preko 400 Srba, a poznata je po tome što je u odbrani Sarajeva držala najteže linije odbrane na brdu Žuč sa kojih se i pored bestijalnih napada nadmoćnijeg protivnika nikada nije povukla. Naprotiv, to je formacija koja se ustrojavala u hodu i koja je već 1992. godine imala značajna taktička pomjeranja fronta oko Sarajeva. Petog decembra 1992. godine, koji se inače obilježava kao Dan brigade, oslobođena je sjeverozapadna padina Orlića, čuvena kota 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo. Tako da se može reći da su Srbi vrlo aktivno učestvovali u borbi za svoju zemlju i oslobađali je od agresora u najelitnijoj i najodlikovanijoj jedinici Armije RBiH, što se za protivničke tzv. vojne formacije u agresiji na Republiku BiH ne može niti iz daleka tvrditi, jer su one bile 95% etnički čiste. Zajedništvo je bila osnovna snaga te brigade, uostalom kao i kod većine jedinica Armije RBiH, koja je kao i Titova vojska imala i muslimanske brigade u svom sastavu - pojašnjava naš sagovornik.  

VEZANI TEKST - Svi Dodikovi udari na Oružane snage BiH: Od neustavnog referenduma, preko pobune do ukidanja

Drugi kontekst, navodi dalje Ahatović, je odlazak stariješina i vojnika Srba i Hrvata, pa i Bošnjaka iz Oružanih snaga BiH koji je izazvan socijalnim aspektom.

- A ne tobože muslimanskim radikalnim tendencijama koje se inputiraju Bošnjacima kao pogrešnoj adresi, jer se vrlo dobro zna koje su se ljudske i civilizacijske vrijednosti uvijek branile u Bosni. Što se tiče Dodikovih prijetnji da će se entitet Republika Srpska jednostrano povući iz poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i donesenih odluka i Zakona o odbrani BiH i formirati ponovo tzv. VRS, mislim da takve aktivnosti ne služe na čast nikome, a najmanje srpskom narodu u BiH. Vojna formacija koja je po presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu zajedno sa policijom RS-a direktno odgovorna za zločin genocida u Srebrenici ne može biti legalna vojna formacija bilo gdje u svijetu, baš kao i ustaše Ante Pavelića, četnici Draže Mihailovića ili SS jedinice nacističke Njemačke. To ne može biti srpska vojska u bilo kojem historijskom kontekstu - zaključuje ovaj vojni analitičar.