open-navfaktor-logo
search
OBMANE IZ RS-a
Vojnu neutralnost može proglasiti samo država BiH, od predaje ANP-a do NATO-a prođe i 10 godina
Ako neko zaista želi biti legalista, a ne samo praviti političke predstave za javnost, onda bi za početak trebao da poštuje ustavne nadležnosti institucija BiH jer samo one mogu odlučivati o eventualnoj vojnoj neutralnosti ili predaji prvog ANP-a (Godišnjeg nacionalnog plana)
26.06.2019. u 07:31
get url
text

Kada su u pitanju kompromisi i eventualne nove formule koje bi ubrzale formiranje vlasti na nivou BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da njegova stranka ne pristaje na kompromis u vezi s Ustavom i usvojenim zakonima.

-Ja znam za šta je bio gospodin Radmanović, gospodin Špirić, gospodin Dodik prije 10 godina pa se nadam da će za par godina ponovo promijeniti mišljenje, evo, da ne gatamo. Ne mogu ja da znam šta je u tuđim glavama. Gospodin Zoran Tegeltija nikada nije predložio prioritete svoga rada. Kako da ga podržimo ako ne znamo šta čovjek kani raditi, šta su mu prioriteti, da li će poštovati Ustav, zakon, očekujemo od njega da se konačno izjasni u vezi s time, da to ponudi Predsjedništvu BiH pa i nama političkim strankama - kazao je Izetbegović.

SNSD-ovac Nikola Špirić izjavio je da Izetbegović ne treba gatati oko toga šta je prihvatljivo za Srbe. Poziva ga na maksimalan doprinos u postizanju dogovora.

-Što se tiče MAP-a, mi smo legalisti. Imamo odluku Narodne skupštine Republike Srpske o neutralnosti. Odluka o neutralnosti ne znači da nema saradnje, to nije isključivanje saradnje. Koji će nivo saradnje biti i na koji način će se sarađivati, odlučivat će institucije vlasti. Moguće je naći formulaciju da se sarađuje i da se poštuje odluka o neutralnosti - smatra Špirić.

Šta je ovdje ključni problem? Upravo ono što razni "legalisti" i politički manipulatori, poput Nikole Špirića, žele istaći.

Odluku o vojnoj neutralnosti može donijeti samo država Bosna i Hercegovina, a nikako niži nivoi vlasti, u konkretnom slučaju entiteti. Čak i kada se dogodi da tako nešto razmatraju, bitno je napomenuti da se radi o rezolucijama, za koje su ustavni sudovi utvrdili da su neobavezujuće.

Ako neko zaista želi biti legalista, a ne samo praviti političke predstave za javnost, onda bi za početak trebao da poštuje ustavne nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, jer samo one mogu odlučivati o eventualnoj vojnoj neutralnosti ili predaji prvog ANP-a (Godišnjeg nacionalnog plana). Dakle, o ovim pitanjima ne mogu odlučivati entiteti, već isključivo država!  

Još jedno bitno pitanje, oko kojeg su stvorene brojne kontroverze u javnosti i kojim pojedinci fantastično politički manipuliraju, potrebno je razjasniti, a to je ANP ( Godišnji nacionalni plan).

ANP u svim drugim državama je to pitanje koje razmatraju vlade, u našem slučaju Vijeće ministara ili još konkretnije, resorno ministarstvo odbrane.

Godišnji nacionalni progam za NATO je tehnički dokument, koji se dostavlja u NAC (North Atlantic Committee - Sjeverno atlantski komitet) koji ga razmatra i određuje elemente korekcija za naredni godišnji program.

Ako uzmemo primjer Sjeverne Makedonije, onda treba napomenuti, što je jako bitno, da su oni dostavili čak 18 ANP-ova!? Sve to je trajalo punih 18 godina, prije nego su i došli u fazu mogućeg članstva u NATO-u.

Primjer Sjeverne Makedonije važno je istaknuti kada govorimo o BiH jer podnošenje prvog ANP-a prema NATO-u apsolutno ne znači da BiH nakon samo jednog ANP-a može odmah ući u članstvo u NATO savezu.

To je postupak koji ima svoju proceduru i koja traje izvjesno vrijeme. U najboljoj varijanti, trebat će najmanje desetak ANP-ova da Bosna i Hercegovina kroz ispunjavanje uvjeta mogne doći u poziciju da bude razmatrana kao kredibilan kandidat za NATO.

I na koncu, treba pojasniti, zbog brojnih političkih spinova i manipulacija, da prvo ide predaja prvog ANP-a jer je za Bosnu i Hercegovinu MAP već aktiviran. Podsjećanja radi, NATO je donio odluku 5. decembra 2018. godine, na temelju odluka nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Obratno kako neki zamišljaju, prvo novi saziv Vijeća ministara, pa neke nove odluke o NATO-u, jednostavno ne može jer bi to bilo jako upitno sa stanovišta poštivanja važećih zakona i odluka nadležnih institucija vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.