open-navfaktor-logo
search
Zarobili ih Rusi
Vojnici sa Zmijskog ostrva za koje se vjerovalo da su ubijeni su živi
Ukrajinski vojnici sa malog ostrva u Crnom moru su živi, ​​javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na službena vladina tijela.
28.02.2022. u 15:03
get url
text

Jučer je, podsjetimo, objavljeno da su vojnici možda živi. Danas je, prenose ukrajinski novinari, to potvrđeno. Vojnici su trenutno ruski zarobljenici.

Ukrajinska vojska objavila je saopćenje u kojem kažu da su prve informacije bile da su vojnici s ovog otoka ubijeni. Kažu da nije bilo moguće poslati pomoć jer su Rusi zarobili civile koji su se uputili tamo.

- Sretni smo to su naša braća živi i zdravi. Zahtijevamo od Ruske Federacije hitno oslobađanje ilegalno zarobljenih državljana Ukrajine. Apelujemo na svjetsku zajednicu, na vjernike svih crkava sa zahtjevom da preduzmu sve moguće mjere da utiču na Rusku Federaciju za povratak naših građana - rekli su.

I predsjednik Zelenski i SBGSU objavili su u petak da su svi vojnici ubijeni nakon što su ruske snage zauzele malo ostrvo.

- Preliminarne informacije da su graničari mrtvi stigle su prije nego što smo izgubili kontakt s njima - stoji u tom saopćenju.

Ruski general-major Igor Konašenkov rekao je u petak da su 82 ukrajinska vojnika "položila oružje i dobrovoljno se predala jedinici ruskih oružanih snaga".

U saopćenju dodaje se da su "ruski mediji izvijestili da su ukrajinski vojnici na otoku poslani u Sevastopolj na Krimu".

U petak se pojavio audiozapis navodne komunikacije zapovjednika ruskih i ukrajinskih snaga na Zmijskom ostrvu.

Na snimku se prvo čuje pripadnik ruske vojske:

- Javljam vam se s ruskog vojnog broda. Predlažem vam da položite oružje, predate se i da tako izbjegnete krvoproliće i nepotrebne žrtve. Ako ne pristanete, bombardovat ćemo vas - čuje se.

Ukrajinci potom odgovaraju kratko i jasno: "Je***e se."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.