open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Vojnici HVO-a su prije 29 godina u naselju Gorica ubijali i mučili Bošnjake, a zarobljene su odveli u logor
Udruženje logoraša općine Konjic, kao članica Saveza logoraša u Bosne i Hercegovine, i koordinacija boračkih udruženja općine Konjic, obilježavaju 25. april, dan napada na naselje Gorica.
25.04.2022. u 08:26
get url
text

Na taj dan 1993. godine, vojnici HVO brigade "Herceg Stjepan" mučili su i ubijali, a preživjele stanovnike ovog naselja potom i odveli u logor u Buturović Polju, saopćio je Savez logoraša u BiH.

- Neljudski čin nad nezaštićenim stanovnicima naselja Gorica, nemoguće je ne povezati sa događajima u Ahmićima kada je 16. aprila 1993. započela ova "spirala zločina" između dotadašnjih saboraca HVO-a i Armije RBiH. Veliki zločin HVO-a u Ahmićima sa 116 ubijenih mještana, žena i djece ovog naselja, nečasni "odgovor" Armije RBiH u Trusini sa 22 ubijenih mještana hrvatske nacionalnosti, završili su sa zločinom HVO-a u Gorici nad šest ubijenih Bošnjaka, a prethodili su daljem stradanju i porobljavanju stanovnika Gorice - saopćili su.

Dodaju da je nakon torture i ubistava, te paljenja sela, 137 zarobljenih stanovnika mjesta Gorica odvedeno je, zatočeno i mučeno u logoru u Buturović Polju, koji je kao takav evidentiran i od Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

- U tom kontekstu, sigurno najveći teret preživjelim stanovnicima Gorice predstavlja sramna činjenica da za počinjene zločine nad stanovnicima naselja Gorica, do današnjeg dana, još niko nije procesuiran, što je velika nepravda. Savezu logoraša u BiH je savršeno jasno, i mi ćemo uz organizacije članice na terenu, sigurno istrajati u toj borbi za pravdu i istinu, shvatajući da niti jedan narod na ovim našim područjima, ne može, ne treba i ne smije očekivati da svoju dugoročnu sreću i uspjeh u BiH može ostvariti na patnjama nekog drugog i drugačijeg, a sve ostale pozivamo da daju svoj aktivni doprinos za naše zajedničko dobro - navode u saopćenju iz Saveza logoraša u BiH.

Obilježavanje zločina u Gorici je, dodaju, sasvim sigurno još jedna prilika i dokaz da je krajnje vrijeme da se ova marginalna kategorija društva, logoraši, jednom za svagda, uvedu u pravo koje su oni "krvavo zaslužili" u žrtvovanju za našu državu Bosnu i Hercegovinu, te da se napokon, kroz konačno donošenje Zakona o pravima žrtava ratne torture, barem donekle obeštete od bosansko-hercegovačkog društva.

- Prihvatanjem i konačnim donošenjem Zakona o prvima žrtava ratne torture, barem na nivou Federacije BiH, iznijeli bi se ponovo precizni dokazi o dešavanjima, organizatorima, ali konačno i žrtvama u agresiji na BiH, te bi se donekle i preduprijedili budući napadi i insinuacije na račun istine u i oko Bosne i Hercegovine - saopćili su iz Saveza uz poruku:

- Da se ne zaboravi - da se ne ponovi!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.