open-navfaktor-logo
search
Odbrana Sarajeva
Vogošća: Obilježena godišnjica Bitke za Ugorsko
Dvadeset i sedma godišnjica Bitke za Ugorsko obilježena je svečano u organizaciji Udruženja RVI Vogošća. 
22.07.2020. u 12:16
get url
text

Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta. Braniocima je bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993. godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

O strateškom značaju Ugorskog govorio je i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić koji je tom prilikom istakao da se herojima koji su položili živote nikada ne možemo odužiti, ali da možemo raditi najbolje što možemo i čuvati sjećanje na njihovo herojstvo, istakavši kako su linije na vogošćanskom ratištu bile linije heroja. Izrazio je zadovoljstvo što su sva mjesta značajnih bitaka obilježena spomen-obilježjima i kvalitetnim manifestacijama.

Na spomen-obilježje delegacije su položile cvijeće i proučile Fatihu.

Udruženje RVI izrazilo je zahvalnost svima koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, a posebna zahvalnost upućena je porodici Pašalić koja je poklonila dio zemljišta za izgradnju spomen-obilježja, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.