Vogošća će dobiti moderan gradski trg

objavljeno: 09.02.2018. u 12:17

Općina Vogošća obavlja aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju gradskog trga u centralnom dijelu Vogošće.  

Radi se o prostoru između ulice Jošanička i objekta Upravne zgrade JU KSC, površine oko 4.500 kvadratnih metara. Projektni zadatak je urađen, pribavljeno je idejno rješenje trga, a u toku je završna faza izrade glavnog projekta.

Prema riječima Hakije Delića, pomoćnika načelnika Općine Vogošća za urbanizam i prostorno planiranje, izgradnja trga je veoma skup projekat i prema idejnom rješenju bit će potrebno izvdvojiti oko 1.400.000 KM. Projektna dokumentacija bit će podloga da se osiguraju neophodna sredstva jer Općina Vogošća nije u mogućnosti da cjelokupan iznos izdvoji sama. Tako će se za finansijsku pomoć Općina obratiti ministarstvima KS.

Moderan gradski trg u Vogošći podrazumijeva da se planirani prostor uredi u smislu da se dobije kvalitetan scenski prostor-natkriven, da se prostor sadašnje fontane također preuredi, a skulptura žene simbol je Vogošće koji će spajati stari i novi ambijent. Među sadržajima koji će biti na raspolaganju je i dječije igralište, moderna kafeterija, a Centralno spomen obilježje neće biti potrebno izmještati, saopćeno je iz Općine Vogošća.