open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Vodostaji rijeka u porastu: Do kraja dana u BiH kiša će oslabiti
Najozbiljnija situacija je u Sanskom Mostu, gdje je izdato upozorenje Civilne zaštite za poplave
14.05.2019. u 09:10
get url
text

Prema podacima sa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) i Agencije za vodno područje rijeke Save u utorak ujutru zabilježen je porast nivoa rijeka u cijeloj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najozbiljnija situacija je u Sanskom Mostu, gdje je izdato upozorenje Civilne zaštite za poplave. Nivo Sane u gradu u utorak ujutru je iznosio 443 centimetra, skoro 200 centimetara iznad dozvoljene granice. U mjestu Vrhpolje, gdje se u Sanu ulijeva najveća pritoka Sanica, zbilježen je vodostaj od 339 centimetara.

U Tuzli rijeka Jala se približila opasnoj granici od 90 centimetara. Naime, u utorak ujutru zabilježen je nivo od 83 centimetra, a iz Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona pomnom prate situaciju, kako bi mogli na vrijeme reagovati.

Vodostaj Une je jutros u Martin Brodu iznosio 81 centimetara, u Bihaću 78, a u Bosanskoj Krupi 258. Vodostaje rijeke Bosne u Reljevu 260 cm, u Bosanskom Šamcu 735, Maglaju 461, a Vrbasa u Bugojnu 140 cm i Kozluku 159.

Nivo Save, prema podacima sa mjernih stanica, je najviši u Orašju, gdje iznosi 761 centimetar, dok je u Grebnicama 625.

Iz FHMZBiH-a kažu da će danas u BiH preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom, a poslijepodne ili u večernjim satima padavine će slabiti i uglavnom prestati. U Hercegovini poslijepodne sa lokalnim pljuskovima, a na planinama sa slabim snijegom. Očekivane padavine u toku 24 sata su: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperatura od 5 do 11, a na jugu od 16 do 21 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Tokom dana padavine će slabiti i postepeno prestati. Dnevna temperatura oko 9 stepeni Celzijuza, navode iz FHMZBiH-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.