open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Vodeći stručnjak u svijetu iz oblasti VATS hirurgije posjetio KCUS: Uspješno urađene tri kompleksne operacije
U okviru kontinuiranog programa edukacije ljekara i medicinskog osoblja, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ugostio je vodećeg stručnjaka u svijetu iz oblasti VATS hirurgije, prof. dr. Diega Gonzaleza Rivasa. 
28.02.2020. u 15:15
get url
text

Prof. dr. Diego Gonzalez Rivas je utemeljitelj metode uniportalne videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS). Posjeta je realizirana u sklopu Balkanske turneje prof. Gonzalesa na temu "Masterclasses in minimally invasive thoracic surgery - Uniportal VATS".

VATS je minimalno invazivna hirurška procedura koja uz korištenje posebne video tehnologije i specifičnih instrumenata minimalnim pristupoma omogućava izvođenje radikalnih operativnih zahvata u grudnom košu. Reprodukcija slike unutrašnjosti grudnog koša omogućena je specijalnom torakoskopskom kamerom. Procedura se izvodi kroz manji hiruški otvor od četiri do pet centimetra, operativna trauma je manja, postoperativni boldaleko manji a oporavak pacijenata brži.

Prema riječima prof. dr. Rivasa, ovo je njegova prva posjeta KCUS-u, ali sigurno neće biti i posljednja. Izrazio je veliko zadovoljstvo stanjem Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, posebno ističući savremenu dijagnostičku i terapijsku opremu kojom KCUS raspolaže.

- Raduje me vidjeti da raspolažete izvrsnim operacionim salama i da su kolege na zavidnom nivou stručnosti i spremnosti da odgovorite najzahtjevnijim zadacima. U kratkom vremenskom roku uspjeli smo uraditi mnogo posla, te se nadam da ćemo nastaviti našu saradnju i ubuduće – kazao je.

Šef Klinike za torakalnu hirurgiju, doc. dr. Ilijaz Pilav ističe da je predavanju dr. Rivasa prisustvovalo 30 torakalnih hirurga iz cijele BiH, te da su u toku njegovog boravka u KCUS urađene tri izrazito kompleksne operacije. 

- Ova dva dana maksimalno smo iskoristili kako bismo što više naučili i čuli od najistaknutijeg stručnjaka kada je u pitanju VATS hirurgija. Operacije smo radili u timu koji su uz dr. Rivasa činili i naši hirurzi i  anesteziolozi a prijenos operativnih zahvata pratili su svi prisutni u multimedijalnoj sali KCUS. Posebno me raduje da su mladi specijalizanti  prisustvovali operacijama i imali priliku učiti od najboljeg među nama. Sve operacije prošle su bez komplikacija, pacijenti se odlično oporavljaju. VATS hirurgija omogućava daleko brži i bezbolniji oporavak. Za samo tri do četiri dana bolesnici su spremni za kućno liječenje. Ovom metodom napušta se konvencionalni pristup velikim rezom, višekratno se smanuje intenzitet postoperativne boli, a bolnički tretman znatno skraćuje – izjavio je doc.dr.Pilav.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da u KCUS-u nastoje ići u korak sa savremenim medicinskim dostignućima, u svim oblastima djelovanja. U toku je priprema za uvođenje VATS metode na Klinici za torakalnu hirurgiju.

- Našim pacijentima nastojimo pružiti što kvalitetnije zdravstvene usluge. Zahvaljujući novom pristupu u radu, strateškom planiranju nabavki i svih aktivnosti, KCUS postaje regionalno prepoznat kao centar izvrsnosti u pružanju medicinskih usluga. Tome svjedoče brojne pohvale i upiti pacijenata  iz susjednih zemalja za liječenje u Kliničkom centru u Sarajevu. U protekle četiri godine uveli smo brojne procedure i tehnike, čime smo direktno utjecali na smanjenje izmještanja bolesnika na liječenje izvan BIH. Sve kolege imaju jednaku priliku za usavršavanje, a posebno me raduje da su predavanja i operacije prof.dr.Rivasa pratile i mlade kolege, specijalizanti. Nedavno smo KCUS ojačali sa 119 novih mladih ljekara, koji su  dobili priliku za rad i usavršavanje u KCUS. Već je poznato da smo nabavili najsavremenije aparate i opremu. Trudimo se  u svakom momentu biti spremni za izazove koji dolaze. Dešavanja i promjene na svjetskom zdravstvenom planu pomno pratimo, te naše aktivnosti sprovodimo shodno istima. Osobito nam je važno razvijati struku na Klinici za torakalnu hirurgiju, jer istu nismo zatekli u zadovoljavajućem stanju 2016. godine. VATS metoda jedna je u nizu inovacija koju ćemo uvesti u redovan program u KCUS. Ljekari  Klinike za torakalnu hirurgiju moraće puno raditi na svojoj edukaciji i sustizanju svjetskih trendova – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.