open-navfaktor-logo
search
Ne slažu se
Vodeći imunolog u SAD-u Fauci: Ne mogu zaustaviti Trumpa dok govori na brifinzima o koronavirusu
Direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i jedan od najuticajnijih američkih eksperata u toj oblasti medicine Anthony Fauci izjavio je kako ne može skočiti pred mikrofon i spriječiti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa dok na dnevnim konferencijama u Bijeloj kući govori o korona virusu.
23.03.2020. u 17:15
get url
text

U intervjuu za magazin "Science", Fauci je kazao da ga Trump sluša, ali da se ne slažu u nekim pitanjima.

- On ide svojim putem, ima vlastiti stil, ali sluša šta mu govorim kada su u pitanju suštinske teme - kazao je Fauci.

Trump se na nedavnom brifingu za novinare požalio da je Kina trebala ranije svijet informirati o korona virusu. Fauci je pak kazao da je nekim ljudima ukazao da nelogičnost tog komentara jer bi dva ili tri mjeseca ranije bio septembar. Fauci je također kazao da su savjetnici vjerovatno Trumpa upozorili da bude oprezan i ne ponovi takve komentare.

- Međutim, ako Trump odluči da to ponovi, ja ne mogu skočiti na mikrofon i odgurnuti ga sa podijuma - kazao je Fauci.

Trump i Fauci su se prošle sedmice pristojno razmijenili razmjerice i o mogućoj upotrebi lijeka protiv malarije u slučajevima liječenja od korona virusa.

- Nije da se ja ne slažem s tim pitanje, nego je to rečeno na način na koji ja ne bih uradio jer može voditi do pogrešnog razumijevanja činjenica - kazao je Fauci.

Ugledni američki ljekar Fauci u petak je rukom prekrio lice i facijalnom ekspresijom izrazio neslaganje dok je Trump ispred njega u Bijeloj kući govorio o teorijama zavjere i State Department nazvao "Deep" State Departmentom.

Na upit da li je bio kritikovan za tu reakciju, Fauci je kratko odgovorio da nema komentar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.