open-navfaktor-logo
search
Teroristički napadi
Vodeće muslimanske NVO u SAD-u pozvale Bidena na borbu protiv islamofobije
Vodeće muslimanske nevladine organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pozvale su američkog predsjednika Joea Bidena da uspostavi poseban odjel za borbu protiv globalne islamofobije nakon napada u Kanadi u kojem su život izgubile četiri osobe iz iste porodice.
09.06.2021. u 20:43
get url
text

U saopćenju Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), jedne od najvećih organizacija za zagovaranje muslimanskih prava u zemlji, od Bidena je zatraženo da osudi napad na muslimane u Kanadi i suprotstavi se rastućoj globalnoj islamofobiji.

U saopćenju je ukazano na druge događaje u Austriji, Kini, Mijanmaru, Francuskoj, Indiji i Izraelu, te je od Bidena zatražena uspostava posebnog predstavništva i imenovanje predstavnika za praćenje i borbu protiv islamofobije.

Naglašeno je da se islamofobija ne pokazuje samo u zločinima iz mržnje.

- Islamofobija također prodire u američke institucije štetnom i mrskom politikom koju promovišu antimuslimanski propagandni krugovi. To se mora zaustaviti - saopćeno je.

Nathal Veltman (20) je u nedjelju minibusom na trotoaru u gradu Londonu, u Ontariju, usmrtio četvero muslimana iz iste porodice, uključujući i 15-godišnju djevojčicu, a teško povrijedio devetogodišnjeg dječaka.

Napadač je uhapšen, a iz policije su saopćili da se vjeruje da je motiv napada bilo to što je riječ o muslimanskoj porodici.

Kanadski premijer Justin Trudeau je u obraćanju donjem domu parlamenta te zemlje istakao da se nedvojbeno radilo o terorističkom napadu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.