open-navfaktor-logo
search
Žele dio kolača
Vodeće medijske agencije traže dio zarade od Facebook i Googlea
Direktori 20-ak agencija, među kojima su France Presse, Press Association i DPA, pozvali su u zajedničkom tekstu Evropski parlament da obnovi svoje zakone o zaštiti autorskih prava u EU kako bi se zahvatila i ova "groteskna neravnoteža"
04.09.2018. u 13:56
get url
text
Google

Vodeće novinske kuće u Evropi optužile su Google i Facebook za besplatnu "krađu" vijesti i u zajedničkoj izjavi u utorak od internetskih divova traže da s njima podijele veći dio svojih prihoda.

Direktori 20-ak agencija, među kojima su France Presse, Press Association i DPA, pozvali su u zajedničkom tekstu Evropski parlament da obnovi svoje zakone o zaštiti autorskih prava u EU kako bi se zahvatila i ova "groteskna neravnoteža".

U tekstu navode tako da krađa sadržaja i oglašivačkih prihoda predstavlja veliku prijetnju za potrošače i demokratiju.

Evropski parlament bi u septembru trebao raspravljati o novom zakonu o autorskim pravima koji bi prisilio internetske divove da više plaćaju za kreativne sadržaje koji se koriste na njihovim platformama, poput vijesti, muzike ili videa.

U julu je odbačen prvi nacrt tog zakona, a snažno su se opirali američki tehnološki divovi, kao i zagovornici internetskih sloboda koji strahuju da bi regulative dovele do većih troškova za potrošače.

- Mogu li titani interneta kompenzirati medije bez da zahtijevaju od ljudi da plate pristup internetu, kao što tvrde da bi bili primorani? Odgovor je - da - navodi se u tekstu i postavlja se pitanje kako netko može tvrditi da oni nisu u poziciji za poštenu naknadu sadržaja koji koriste.

- Ono o čemu pričamo je uvođenje poštene naknade za one koji su krali od vijesti. Za dobrobit slobode medija u Evropi i demokratskih vrijednosti europski zakonodavci bi trebali gurati dalje reformu autorskih prava - navode agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.