open-navfaktor-logo
search
Tomislavgrad
Voda ugrozila objekte i saobraćajnice u naseljima ispod Ljubuše, Ričina prijeti da poplavi kuće
Poplave izazvane otapanjem snijega i obilnom kišom na području tomislavgradske općine ugrozile su nekoliko stambenih objekata i saobraćajnice u naseljima ispod Ljubuše.
12.02.2021. u 21:20
get url
text

Podzemne vode poplavile su brojne podrumske prostorije i pomoćne objekte u tim naseljima, kao i lokalne saobraćajnice.

Bujične vode koje su se, usljed naglog pada temperature, zaledile na cesti otežavaju saobraćaj na dionici ceste od naselja Lug do Oplećana.

Iz Općine Tomislavgrad također upozoravaju da je došlo do izlijevanja vode i njenog smrzavanja na kantonalnoj cesti koja povezuje Tomislavgrad s Blidinjem ispod naselja Rašćani, kao i na lokalnoj saobraćajnici od Borčana prema Crvenicama.

Došlo je i do porasta vodostaja rječice Ričine, koja je dostigla najveći nivo u tomislavgradskim naseljima Omolje, Seonice i Crvenice te se opasno približila pojedinim porodičnim gazdinstvima.

Prema izjavama mještana koji imaju objekte u blizini korita rječice Ričine, njihovi objekti trenutno nisu poplavljeni, ali se situacija prati s velikim oprezom.

Nivo vode ispod mosta u Kovačima kod Tomislavgrada nije zabrinjavajuća i ne prijeti izlijevanje iz korita na magistralnu saobraćajnicu prema Posušju, kao što je to bilo prije nekoliko godina, kazano je iz MUP-a Kantona 10.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.