navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravo i korisno

Voće je saveznik u borbi s kilogramima, saznajte koje je najbolje jesti

Voće je dobar saveznik prilikom mršavljenja, no jeste li znali da možete još poboljšati učinak ovih prirodnih "slatkiša" u borbi s kilogramima?

Objavljeno: 23.05.2022. u 19:30
get url
text

Zvuči pomalo nestvarno, ali u praksi je prilično jednostavno, samo je potrebno malo planiranja. Kombinirajući voće bogato komplementarnim hranjivim tvarima, možete nahraniti svoje tijelo koktelom koji pomaže zdravlju i potpomaže mršavljenju. Sve je to zahvaljujući snazi ​​flavonoida, biljnih spojeva koji voću i povrću daju živopisne boje. Prirodni su fitonutrijenti sa snažnim antioksidativnim, protuupalnim svojstvima koja podržavaju snažan imunološki sistem. Istraživanja su povezala konzumaciju ovih bioaktivnih spojeva s gubitkom težine, gubitkom masti i liječenjem pretilosti, kao i smanjenjem upala u tijelu povezanim s većom tjelesnom težinom, posebno za ljude koji imaju dijabetes.

Mnogo voća sadrži više od ovih korisnih biljnih hemikalija, ali glavne uključuju antocijanidine, flavanole, flavone, flavanone, flavan-3-ole i izoflavone. No, nijedno voće ne donosi sve, zbog čega je kombiniranje voća ili jedenje voćne salate koja sadrži više vrsta flavonoida pametan način da izvučete iz njih sve blagodati.

Flavoni se prvenstveno nalaze u kožicama voća poput jabuka i grožđa, kao i u agrumima. No, flavanone ćete dobiti isključivo iz citrusa. (Povrće ne sadrži flavanone, čineći tako dnevnu dozu unosa citrusa presudnom: studija s1600 ispitanica iz 2011. godine pokazala je da one s najvećim unosom flavonoida na bazi citrusa imaju niže nivoe proupalnog spoja interleukin 8 u poređenju sa ženama koje su jele manje citrusa.) Drugim riječima, samo gomilanje jabuka svaki dan neće "istjerati doktora vani". Treba unositi razno voće kako bi postigli maksimalan gubitak kilograma, a raznovrsna prehrana ujedno je i zdrava prehrana.

Voće izbjeljuje i zube. Grupa voća koja raste na drvetu (bogata antocijanidinima, flavan-olima, flavonima i flavanolima): jabuke (s kožom), kruške, trešnje, breskve i šljive.

Bobičasto voće (s visokim udjelom antocijanidina, flavan3ola, flavona i flavanola): kupine, borovnice, brusnice, bazga, maline, jagode

Grupe citrusa (s puno flavona i flavanona): crvene naranče, grejp (bijeli ili ružičasti), limuni, limeta, narandže, mandarine

Ostalo (visoki flavoni i razni drugi flavonoidi): marelice, ribizle, grožđe, kivi, lubenica.