open-navfaktor-logo
search
Posjeta VKBI-ju
Vlasti u Srbiji se upliću u izbore u BNV-u
U toku susreta istaknuta zabrinutost zbog rušenja Arap džamije u Novom Pazaru
20.10.2018. u 13:39
get url
text

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji iz Novog Pazara, koju je predvodio predsjednik tog vijeća Sulejman Ugljanin, posjetila je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) gdje je domaćin bio predsjednik Upravnog odbora VKBI-a Enver Imamović.

Predstavnici VKBI upoznali su goste iz BNV-a o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH u kontekstu završenih općih izbora i preliminarnih rezulatata.

Imamović je, kako se navodi u saopćenju VKBI, upoznao Ugljanina o stavovima Skupštine VKBI, u kontekstu zaprepaštenosti rušenjem Arap džamije u Novom Pazaru, kao kulturno historijskog spomenika nulte kategorije.

Ugljanin je delegaciju VKBI-a upoznao je s najznačajnijim aktivnostima BNV-a, posebno posljednjih nemilih dešavanja u Skupštini Grada Novog Pazara, što je nažalost, u funkciji predstojećih izbora za novi sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji zakaznih za 4. novembar ove godine. Ugljanin je iskazao žaljenje da su se državne strukture Republike Srbije direktno uključile u izbore za nacionalno vijeće jednog autohtonog naroda - Bošnjaka. Ugljanin je iskazao uvjerenje, da i pored ove činjenice, Bošnjaci u Srbiji, a prije svega u Sandžaku, jasno prepoznaju višedecenijske spletke i onemogućavanje Bošnjacima da imaju status naroda i nacije, kao i većinski narod u Srbiji, od srpskih institucija i organa.

Delegacije su razgovarale i o temama za sjednicu Ureda za koordinaciju bošnjakih vijeća, koja bi trebala biti održana u Podgorici u drugoj sedmici novembra, čiji je domaćin Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, a kojoj će pored VKBI, BNV i domaćina, učestvovati i predstavnici Koordinacije bošnjačkih vijeća iz Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću VKBI-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.