open-navfaktor-logo
search
Optužen za šijunažu
Vlasti u Iranu pogubile Alirezu Akbarija, bivšeg zamjenika ministra odbrane
Bivši zamjenik iranskog ministra odbrane Alireza Akbari pogubljen je u subotu ujutro, nekoliko dana nakon što je osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Veliku Britaniju.
Denis Zeba
14.01.2023. u 09:54
get url
text
Alireza Akbari
Alireza Akbari

Novinska agencija Mizan, povezana sa iranskim pravosuđem, objavila je da je Akbari, koji je imao dvojno, iransko-britansko državljanstvo, pogubljen pod optužbom za korupciju i "opsežne akcije protiv unutrašnje i vanjske bezbjednosti zemlje".

BBC je objavio da je Alireza Akbari obješen, ne navodeći datum kada je izvršena egzekucija.

Navodi da je bivši visoki zvaničnik špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 u zamjenu za ogromnu platu u stranim valutama.

- Akbari, koji je služio u kabinetu bivšeg iranskog predsjednika Mohammada Khatamija (1997-2005), špijunirao je za britansku obavještajnu agenciju o pitanjima vezanim za odbranu i raketne poslove zemlje, kao i sankcije, nuklearne razgovore i regionalna pitanja - navodi agencija.

Dodaje se da je zvaničnik djelovao protiv nacionalne sigurnosti kroz komunikaciju s agencijom MI6 i sastanke u različitim zemljama, dodajući da su postupci britanske špijunske službe, u ovom slučaju, pokazali "vrijednost osuđenika, važnost i neprijateljsko povjerenje u njega".

- Akbari je ranije ove sedmice osuđen na smrt pod optužbom za špijunažu za britansku obavještajnu agenciju - navodi se u saopćenju iz pravosudnih institucija i dodaje da je on "jedan od najvažnijih infiltratora MI6 u osjetljivim i strateškim centrima zemlje".

Objašnjeno je da ga je regrutovala služba MI6 dok je dobijao vizu britanske ambasade u Teheranu i da je postao punopravni zaposlenik agencije, dodajući da je do njegovog hapšenja došlo nakon "dugih i višeslojnih operacija" iranske obavještajne službe.

Nakon hapšenja, protiv njega je pokrenut postupak, a nakon dugotrajnog suđenja izrečena mu je smrtna kazna. Vrhovni sud zemlje je odbacio njegovu žalbu na kaznu.

Iranski državni mediji u četvrtak su emitovali video za koji su rekli da prikazuje ulogu bivšeg zamjenika ministra u ubistvu vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u novembru 2020., za šta je Iran u to vrijeme okrivio Izrael.

U videu, Akbari je rekao da je britanski obavještajac od njega tražio informacije o Fakhrizadehu, koji je takođe bio visoki zvaničnik u Ministarstvu odbrane.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je u petak je pozvao iranske vlasti da ne pogube Akbarija. Nakon što je u srijedu objavljeno da je osuđen na smrtnu kazna, britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da podržava porodicu Akbari i pozivajući iranske vlasti da ne izvrše kaznu.

- Naš prioritet je osigurati njegovo trenutno puštanje na slobodu i ponovili smo naš zahtjev za hitan konzularni pristup - navelo je Ministarstvo.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.